Biden: „Hrozba pro demokracii musí být chráněna.“ Svědci nevěřili svým uším

08.03.2024 10:00

„Hrozbu pro demokracii je třeba bránit,“ prohlásil americký prezident Joe Biden v Kongresu. Snad se jen přeřekl. Během přednesu zprávy o stavu unie se vymezoval vůči Donaldu Trumpovi, zdůraznil důležitost humanitární pomoci Gaze a o vrahovi 22leté studentky z Venezuely hovořil jako o „nelegálním migrantovi“. Za tento popis vraha Bidena demokraté nepochválili.

Biden: „Hrozba pro demokracii musí být chráněna.“ Svědci nevěřili svým uším
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Biden promlouvá o stavu Spojených států

Prezident Spojených států amerických v pátek ráno v Kongresu přednesl svou tradiční zprávu o stavu unie. Během projevu se dotkl všech témat, která znepokojují jeho demokratické voliče, a to obavy ohledně jeho vyššího věku, tak i jeho politického rivala Donalda Trumpa, se kterým se pravděpodobně utká v listopadových prezidentských volbách.

O jeho plamenné řeči informovala americká CNN. „Výsledkem byla nejbouřlivější zpráva o stavu unie za poslední roky, kdy sněmovna překypovala předvolebním štěstím,“ uvádí CNN.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49995 lidí
Během proslovu opakovaně upozorňoval na rozdíl mezi demokraty a republikány, ať už v otázce daní, potratů nebo právě ve srovnání s Trumpem.

V projevu se celkem 13krát opřel do „svého předchůdce“, Donalda Trumpa. Vyčetl mu například jeho výrok o tom, že nabádá Rusko, aby napadlo členy NATO, kteří neplní cíle v oblasti výdajů na obranu.

Přitom citoval i bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana a citoval jeho projev, během kterého na adresu Gorbačova řekl: „Strhněte tu zeď!“ vyzval Reagan generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu Michaila Gorbačova, aby otevřel Berlínskou zeď, která od roku 1961 obklopovala Západní Berlín.

Právě citování Reagana někteří na sociální síti Bidenovi také vyčetli: „Jaká drzost a nepoctivost, když Biden chválí Reaganův projev ‚Strhněte tu zeď‘. Tehdy Reagana odsoudil za to, že nebezpečně provokoval Sověty.“

Prezident zmínil i Trumpovy konspirační teorie o „ukradených volbách“ v roce 2020. Biden o těchto lžích mluvil jako o nejvážnější „hrozbě pro demokracii“ od dob občanské války.

Biden se během projevu nebál ani občasných dohadů s republikány. Přerušen byl například členkou Republikánské strany Marjorie Talor Greeneovou, která byla do Kongresu zvolena v roce 2020 a poté znovu v roce 2022. Greeneová se pokoušela upozornit na smrt dvaadvacetileté studentky Laken Rileyové, kterou 22. února unesl a zavraždil migrant z Venezuely.

Biden odpověděl republikánské člence tím, že si vzal jeden z odznaků, které republikáni rozdávali, s nápisem: Řekni její jméno: Laken Rileyová, a použil při popisu migranta výraz „ilegální“. Demokraté ovšem migranty coby „ilegální migranty“ obvykle nepopisují.

Na sociální síti za zvolení tohoto slovního spojení schytal ze strany demokratů a jejich voličů kritiku.

„Jako hrdého přistěhovalce mě nesmírně zklamalo, že prezident Biden použil slovo ‚nelegální‘,“ uvedl na sociální síti X člen Kongresu Chuy García.

„Jak byste chtěl, aby prezident uctivě popsal vraha dvaadvacetileté dívky, pane?“ zeptal se ho zdvořile politický komentátor a redaktor listu The Spectator Stephen L. Miller.

„Nadávají Bidenovi za popis člověka, který ubil ženu k smrti,“ nechápal Miller a předpověděl, že divoký zpravodajský cyklus, co se týče výčitek typu: „Přál bych si, aby prezident nepoužil neuctivý výraz pro muže, který ubil k smrti dvaadvacetiletou dívku.“

Ve své energické řeči Biden dále upozornil i na důležitost dodávek humanitární pomoci Gaze. V potaz vzal i obavy Američanů ohledně směru, kterým se ubírá ekonomika Spojených států.

Miller si však z projevu odnesl to, že Biden vypadal jako „naštvaný křikloun“. „Jde o to, že Biden kandidoval s cílem snížit teplotu a být klidnějším a důstojnějším kandidátem i prezidentem než Trump. Teď je z něj naštvaný křikloun a voliči se možná rozhodnou, že chtějí zpátky jeho originál,“ napsal novinář.

Zmínil i okamžik Bidenova projevu, kdy prezident upozornil na smrskflaci projevující se například v chipsech nebo tyčinkách Snickers. Od Kongresu si zasloužil ovace, viceprezidentka Kamala Harrisová si dokonce k potlesku stoupnula.

„Starý muž křičí na svačinky,“ shrnul Miller.

Biden dále mluvil v Kongresu o tom, že jeho vláda toho musí dělat více, aby to ekonomika i Američané skutečně pocítili. Zmínil například snahu snižovat ceny léků na předpis. „Američané platí za léky na předpis více, než lidé kdekoli jinde na světě... Je to špatně a já s tím skončím,“ řekl prezident Spojených států a pozval k letu do Ruska. „Za to, co teď řeknu, budu mít problémy. Ale všichni chtějí vzít Air Force One a poslat mě do Toronta, Berlína, Moskvy... tedy, promiňte... i když proč, možná do Moskvy...“

„Pozval lidi do svého letadla do Moskvy pro léky, tvrdil, že učil 2. dodatek ústavy více než deset let, a nesprávně pojmenoval 22letou dívku zavražděnou nelegálním migrantem jako Lincoln, pro začátek…“ shrnul gró projevu Miller.

Biden chtěl následně v projevu upozornit na potřebu bránit demokracii. Z jeho úst však vyšla jiná slova: „Musíme být upřímní, hrozbu pro demokracii je třeba bránit.“

K pobavení je výraz předsedy Sněmovny reprezentantů, republikána Mika Johnsona, během poslechu Bidenova projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V kterékoli civilizované zemi by něco takového jako Biden, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProstěj , 08.03.2024 10:57:32
bylo zbaveno svéprávnosti a odstraněno z politického života. V USA to ale dokonce může být prezidentem a dokonce to může kandidovat v příštích prezidentských volbách. I když všem normálním lidem musí být jasné, že jeho demence se bude už pořád jen zhoršovat. Už teď to není schopno ani bez chyby přečíst projev, který mu loutkovodiči napíšou.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…