Biden nadával Putinovi. „Jak mu podá ruku, až s ním bude muset uzavřít mír?“ Ficova zlá otázka

23.02.2024 11:17 | Monitoring

Podle Roberta Fica (Smer-SD) končí značná část ukrajinského zboží určeného mimo území Evropské unie v členských státech EU, což vede k naprosto nespravedlivým podmínkám na vnitřním evropském trhu. Jednostranné zvýhodňování Ukrajiny má vážné hospodářské dopady na Slovensko, zejména v oblasti zemědělství. Pro slovenskou vládu je jediným východiskem pokračování v uplatňování zákazu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny, uvedl ve čtvrtek ve videu na facebooku.

Biden nadával Putinovi. „Jak mu podá ruku, až s ním bude muset uzavřít mír?“ Ficova zlá otázka
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Fico oznamuje, že jeho vláda pokračuje v uplatňování zákazu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny

Fico uvedl, že slovenská vláda musí reagovat na nezájem Evropské komise chránit slovenské a evropské zemědělce suverénní slovenskou zahraniční politikou a zákazem dovozu mnoha zemědělských produktů z Ukrajiny.

„Posedlost Ukrajinou a totální nenávist vůči Rusku se každým dnem stupňuje. Americký prezident mluví o ruským prezidentovi jako o zku*vysynovi. Jsem zvědavý, jak mu bude podávat ruku až s ním bude dříve či později muset uzavřít mírovou smlouvu. Protože strategie bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince se pomalu naplňuje.

Překonává se i Evropská unie, která v pomoci Ukrajině vůbec nehledí na zájmy jejích vlastních členských zemí. Jak jsem před několika dny avizoval, současná vláda dělá suverénní slovenskou zahraniční politiku a vše pro to, aby chránila důležité slovenské národní zájmy.

Včera na můj pokyn slovenští zástupci v orgánech Evropské unie hlasovali proti návrhu Evropské komise prodloužit liberalizaci obchodu pro Ukrajinu o další rok až do 5. června 2025. V praxi to znamená, že Ukrajina bude mít nadále zvýhodněný přístup na jednotný trh Evropské unie, bez celních kvót.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46422 lidí
Takové jednostranné zvýhodnění Ukrajiny má vážné ekonomické dopady na Slovenskou republiku. Představte si, že na trh Evropské unie můžete bez cla a jakýchkoliv kvót dovážet zemědělské produkty od obilí až po vejce či med,“ uvedl Fico, že poškozuje slovenské a evropské zemědělce.

„Politika Evropské unie je v tomto duchu strašná. Co potom, že zemědělci na Slovensku v členském státu Evropské unie umřou, hlavně, že je spokojená Ukrajina,“ podotkl.

Za hrozné označil i to, že značná část ukrajinských komodit určených mimo území Evropské unie končí v členských státech unie. „To vede k totálně neférovým podmínkám na vnitřním evropském trhu. Evropská komise namísto toho, aby chránila naše zemědělce, přinesla další prodloužení období, které bude naše farmáře dále a dále poškozovat. K této iniciativě jsme předložili celou řadu závažných připomínek, když jde ale o Ukrajinu, Evropská komise je slepá a hluchá a čistě z politických důvodů nepředkládá žádné řešení, jak evropské farmáře ochránit. Potom se komise diví, co farmáři dělají v ulicích po celé Evropě,“ pokračuje slovenský premiér.

Postoj Evropské komise podle Fica jen potvrzuje, že pro slovenskou vládu je jedinou cestou pokračovat v realizaci zákazu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. „Zákaz budeme prodlužovat a aktualizovat podle slovenských potřeb, i když jsme za takové tvrdě kritizováni. Na prvním místě musí být pro slovenskou vládu slovenský zemědělec, slovenský občan, až potom někdo jiný,“  konstatoval slovenský předseda vlády.

„Návrh Evropské komise dát Ukrajině další rok volný přístup na evropský trhu bez cla a kvót prošel kvalifikovanou většinou, o to víc budeme trvat a prosazovat v současnosti platný zákaz dovozu čtrnácti zemědělských komodit z Ukrajiny jako jednostranné, správné a ochranné opatření,“ zopakoval premiér Robert Fico na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A to jsme my pamětníci mysleli, že Brežněv byl dno .Nikoli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZiengel , 23.02.2024 11:43:04
Biden metu posunul značně dál.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …