Biden poučoval Araby o respektování lidských práv. Ti mu pak také dali radu

16.07.2022 21:14

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se na arabském summitu v saúdskoarabské Džiddě příliš nedařilo. Přestože měl Biden zřejmě zájem vyjednat s arabskými partnery nové dohody či navýšení těžby ropy, odjíždí skoro s prázdnou. Saúdům – o nichž Biden prohlásil, že s nimi bude jednat jako s „vyvrhelem“ – se příliš nelíbila témata, která Biden na setkání se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem nadnesl. Začal například radou o lidských právech. Z úst saúdskoarabského korunního prince si nato americký prezident také vyslechl doporučení.

Biden poučoval Araby o respektování lidských práv. Ti mu pak také dali radu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Během Bidenovy čtyřdenní cesty na Blízký východ bylo samozřejmě hlavním tématem ropné bohatství zemí v regionu. Přestože však Biden zřejmě chtěl slyšet deklaraci států OPEC+, že dojde k navýšení těžby ropy, dočkal se jen shrnutí ministra zahraničí Saúdské Arábie, že hlavní vývozci ropy budou pokračovat „v hodnocení podmínek na trhu s ropou a udělají, co bude nutné“.

Nepodařilo se tak získat od arabských států nějakou hmatatelnou záruku, že Spojeným státům, a potažmo i Evropě, pomohou s citelným růstem cen paliv a zmírní dopady plynoucí z omezení dodávek surovin z Ruska.

Biden v Džiddě na summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), kterou tvoří Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Omán a Katar, vzbuzoval velká očekávání nejen v oblasti ropy, ale též bezpečnostní spolupráce.

Nakonec však americký lídr na schůzi, jíž se účastnili i představitelé Iráku, Egypta a Jordánska, tyto předpoklady o nově dojednaných významných závazcích podle agentury Reuters nikterak nenaplnil.

Za neúspěch USA při jednání se svými arabskými spojenci zřejmě mohl i výběr témat, jimiž Biden zahájil diskusi.

Biden si sice hned v pátek s Muhammadem bin Salmánem plácl rukou, pak mu ale hned vzápětí vpálil, že ho považuje za odpovědného za vraždu novináře Džamála Chášukdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu.

Saúdskoarabský korunní princ odpověděl, že to byla pro Saúdskou Arábii „bolestná epizoda“ a že to byla „strašná chyba“. Další Bidenem nadnesené téma pro diskusi už však s klidem nerozdýchal.

Americký prezident totiž rovněž na summitu apeloval na představitele arabských zemí, aby u sebe umožňovali svobodu slova. „Budoucnost patří zemím, které využijí plný potenciál svého obyvatelstva a dovolí lidem kritizovat své lídry bez strachu z represí,“ radil Biden.

Zvláště saúdskoarabský korunní princ tato slova neslyšel rád a byl k Bidenovi za to, že bude i v Arábii vždy hájit „naše hodnoty“, kritický.

Biden, jenž již během své prezidentské kampaně slíbil, že se Saúdskou Arábií bude jednat jako s „vyvrhelem“, tak neudělal následně pokrok ani v možné spolupráci v rámci obranného paktu proti Íránu.

Salmán Bidena vyslechl, načež mu řekl, že je přesvědčen o důležitosti spolupráce zemí v regionu a významných obranných kapacit Izraele, chce však vést bilaterální jednání přímo s jednotlivými zeměmi.

Biden na konferenci poté k vojenské spolupráci přítomné ujistil, že USA budou pokračovat v aktivním a angažovaném partnerství na Blízkém východě, nedojde už ale na takovou angažovanost americké armády jako v minulosti.

„Jsem pyšný na to, že můžu říci, že skončila doba pozemních válek v regionu, kde bylo přítomno velké množství amerických jednotek,“ poznačil Biden s připomínkou amerického stažení sil z Afghánistánu. V určité podobě má pokračovat boj USA proti „ozbrojeným radikálům“.

Rady pro své americké spojence nadnesl také saúdskoarabský korunní princ. Vzhledem k tíživé situaci USA, které se po Bidenově nástupu do funkce vrátily k pařížské klimatické dohodě a zavázaly se tak k transformaci energetiky, Muhammad bin Salmán vyzval, aby byl proces transformace k obnovitelným zdrojům energie postupný.

Spojeným státům a dalším zemím, které se rozhodnou šokově odejít od fosilních paliv, se podle něj příliš dařit nebude. Varoval, že snaha o radikální snižování emisí z fosilních paliv nakonec může vést k bezprecedentnímu růstu inflace ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…