Biden slíbil Zelenskému další vojenskou pomoc. A k tomu nové sankce pro...

04.10.2022 21:21

USA poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 625 milionů dolarů (necelých 15,4 miliardy Kč). Podle prohlášení Bílého domu to dnes americký prezident Joe Biden řekl při telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Biden slíbil Zelenskému další vojenskou pomoc. A k tomu nové sankce pro...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Součástí balíku vojenské pomoci budou další zbraně a vojenská technika, včetně salvových raketometů HIMARS, munice a dalších zbraní. Nová pomoc podle sdělení Bílého domu zahrnuje také dělostřelecké systémy a obrněná vozidla.

Prezident Joe Biden v telefonátu rovněž uvedl, že USA jsou připraveny uvalit sankce na subjekty nebo země, které poskytnou podporu ruským nárokům na ukrajinské území.

Současně světovou veřejnost znepokojují zprávy o údajném pohybu ruské jaderné techniky směrem k ukrajinským hranicím.  Má tam prý namířeno vojenský vlak, který spadá pod sekci ministerstva obrany zodpovědnou za nukleární zbraně a munici. 

Video zachycující pohyb vlaku zveřejnil telegramový kanál Rybar, který je v západních médiích označován jako proruský. Britský list The Times píše, že podle informací NATO, které Aliance předala svým členským státům, by prezident Putin mohl plánovat test jaderných zbraní v okolí rusko-ukrajinských hranic.

Z arktického přístavu prý také vyplula masivní ponorka Belgorod, která je největším plavidlem svého druhu na světě. Ta má údajně být vyzbrojena obávanými jadernými drony Poseidon, jimž se přezdívá „zbraň apokalypsy.“ Ty mohou podle tvrzení ruských státních médií způsobit enormní radioaktivní tsunami, které je schopné zničit celá města

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém nedávném projevu při vyhlášení částečné mobilizace prohlásil, že Rusko bude bránit svou existenci a suverenitu všemi prostředky, které má k dispozici.

Paniku Západu následně ještě více umocnil místopředseda Bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, který na Telegramu sdílel text, v němž jasně deklaroval, že Moskva je ochotna k obraně své územní celistvosti využít i jaderné hlavice, jichž má v arzenálu přes 5000, nejvíc za všech států na světě. Medveděv mezinárodnímu společenství připomněl, že podle ruské oficiální jaderné doktríny si Rusko vyhrazuje právo tyto ničivé zbraně použít i v reakci na konvenční útok, který by ohrožoval ruskou státnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…