Bílí? Slíbili prachy, pak nedali. Černý spisovatel z USA rok po Floydovi

25.05.2021 17:50

„Bílí spojenci nám lhali,“ stěžuje si černoch, spisovatel Michael Harriot na webu The Root. Korporace, které slíbily rovnost finančně podpořit, totiž nedaly ani jedno procento z toho, co slíbily. Z miliard jsou miliony. Podpora pro BLM u bílých Američanů klesá. „Bílí naskočili, když byl systemický rasismus v módě, a zase vyskočili, když jim došlo, že by museli něco dělat,“ tvrdí.

Bílí? Slíbili prachy, pak nedali. Černý spisovatel z USA rok po Floydovi
Foto: Repro Twitter @OutspokenlyNW
Popisek: Nepokoje ve městě Kenosha ve Wisconsinu

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí
Harriot tvrdí, že smrt George Floyda změnila „bílé“ lidi v USA navždy. „Miliony z nich vyšly do ulic, ruku v ruce s jejich bratry, a nabídly svou podporu pro spravedlnost a rovnost,“ tvrdí spisovatel. „Korporace změnily svou politiku,“ uvádí a dodává, že tyto společnosti slíbily věnovat na rasovou rovnost miliardy a tato gesta sympatie a solidarity podle Harriota změnila USA. „A pak šli bílí domů a byli bílí dál,“ stěžuje si.

A prý to není jen jeho názor. I podle studií je podpora pro hnutí usilující pro rovnoprávnost u bílých obyvatel menší, než byla před letními demonstracemi. „Například, pamatujete si všechny ty korporace, které slíbily darovat peníze organizacím usilujícím o sociální spravedlnost? Vypadá to, že použily tu úžasně složitou kličku, která se nazývá ‚lžou, jako když tiskne‘,“ říká Harriot. Podle výzkumů totiž korporace věnovaly méně než procento toho, co slíbily. Z 50 miliard dolarů je nakonec 250 milionů.

U investorů se podle dalších výzkumů zdesetinásobila četnost výrazů „systemický rasismus“ a „Black Lives Matter“. A pak spadla na původní úroveň. Ze společností, které slíbily zvýšit rozmanitost a inkluzi, se jen asi třetina největších obtěžovala zjišťovat, jaké jsou platové rozdíly mezi zaměstnanci různých barev pleti. „Ve skutečnosti se řada z nich uvolila k tomu, že budou mít trénink rozmanitosti, ale odmítly zveřejnit demografická data ohledně svých zaměstnanců a srovnatelnosti platu,“ stěžuje si černý spisovatel.

„A nebylo to tak, že by všichni černoši napochodovali na Wall Street a vyžadovali peníze a rovnost. Tyto společnosti lhaly samy od sebe,“ upozorňuje.

Podle průzkumů prý bílí lidé stále nevěří, že se k černochům policisté chovají jinak než k bělochům. I přes „hromadu důkazů“. Další etnické menšiny podle Harriota jejich hnutí podporují více, ale u bílých naopak podpora klesla na nižší hodnoty, než byly před rokem.

A spisovatel nabízí vysvětlení. „Byla to móda. Bílí mají rádi černé jako tanečky na TikToku, vybílené džíny a svobodu a rovnost pro všechny. Vy jste nikdy neviděli, jak bílá žena brečí na povel nebo jak demokrat rozjíždí kampaň v černém holičství? A věřili jste těm sračkám? I když nejvíce bílých v historii Ameriky hlasovalo pro autokratického bílého nacionalistu?“ ptá se spisovatel.

Historie ho prý naučila, že bílí lidé jsou rádi považováni za hodné, správně smýšlející lidi, kteří v něco věří. Ale pokud jde o spravedlnost a svobodu pro někoho jiného, to bílí Američané podle Harriota nepodporovali nikdy. „Nepodporovali antilynčovací hnutí. Většina bílé Ameriky nepodporovala hnutí za občanská práva a Martina Luthera Kinga. Nikdy. Bílí naskočili, když byl systemický rasismus v módě, a zase vyskočili, když jim došlo, že by museli něco dělat,“ stěžuje si Michael Harriot. A dodává, že ne všichni. „Zatím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…