Bílí muži si chtějí ukrást zpátky svět, který už dávno není jejich. Čtěte komentář Stropnického juniora k americkým volbám a zhluboka dýchejte

09.11.2016 19:19

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický se vyjádřil k americkým prezidentským volbám. Zpražil „bílé muže“. Sice vyhrál Donald Trump, ale bílí muži, kteří ho volili, by se neměli radovat. Svět už jim totiž nepatří tak, jako dřív. Trump se prý snaží přesvědčit „bílé muže“, že světu dál vládnou, čímž se údajně pokusí uchovat i do nebe volající nerovnosti tohoto světa, hřímá Stropnický.

Bílí muži si chtějí ukrást zpátky svět, který už dávno není jejich. Čtěte komentář Stropnického juniora k americkým volbám a zhluboka dýchejte
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

„Vítězství Trumpa je zoufalý pokus o návrat nadvlády bílého muže ve světě, který již bílým mužům nepatří. Je to dávno úplně stejně i svět bílých žen a také svět mužů a žen jiné pleti, jiných vyznání, jiných kultur. Trump svůj svět včerejška, s jehož hluboce minulým programem kandidoval, nedokáže vrátit,“ napsal na sociální síti Facebook šéf Strany zelených.

Teď prý hrozí, že v USA narostou společenské nerovnosti, nespokojenost, konflikty, a ty mohou přerůst až v nepokoje. Ty se mohou bohužel přenést i do Evropy, protože Spojené státy jsou světovou velmocí a Evropa je jejich velmi blízkým spojencem.

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

„Pořádky současného světa, na nějž jsme zvyklí, jsou pro většinu obyvatel planety nespravedlivé a ponižující – a Trump je chce s pomocí falešných slibů upadající střední vrstvě v USA obnovit a uchovat silou,“ pokračuje Stropnický.

Ve světě prý bude mír jen tehdy, když spolu lidé budou spolupracovat a budou respektovat menšiny. Spolupracovat musí i velmoci. Éra jednoho světového policajta prý skončila. Měli bychom také pracovat na záchraně planety.

„Pokud si to Trump neuvědomí včas, může zavést svět na pokraj světového konfliktu. Tomu musíme a budeme čelit všemi prostředky, právě proto, že jsou USA našimi spojenci,“ uzavřel varovně politik.

Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, jenž před několika lety Stranu zelených také vedl, byl vůči Trumpovi ještě mnohem tvrdší než Stropnický. Označil Trumpa dokonce za „stvůru“. „Úplně nejhorší je, jak to povzbudí všechny podobný stvůry, co se jima svět dneska jen hemží,“ napsal na adresu amerického miliardáře šéfredaktor Deníku Referendum. Patočka je dnes členem ČSSD.

Vítězství Trumpa je zoufalý pokus o návrat nadvlády bílého muže ve světě, který již bílým mužům nepatří. Je to dávno úplně stejně i svět bílých žen a také svět mužů a žen jiné pleti, jiných vyznání, jiných kultur. Trump svůj svět včerejška, s jehož hluboce minulým programem kandidoval, nedokáže vrátit. Hrozí, že se jeho éra v USA bude vyznačovat nárůstem nerovností, etnickou i kulturní polarizací, silovými řešeními, nárůstem nesnášenlivosti a posléze nepokojů. Jelikož jsou však USA světová velmoc, přenesou se tyto projevy pravděpodobně i do dalších částí západního světa, na prvním místě do Evropy. Pořádky současného světa, na nějž jsme zvyklí, jsou pro většinu obyvatel planety nespravedlivé a ponižující – a Trump je chce s pomocí falešných slibů upadající střední vrstvě v USA obnovit a uchovat silou.
Ve skutečnosti však jeho politický program obnovené nadvlády řešení nepředstavuje. Svět jako jeden svět je možné sjednocovat pouze spoluprací, snášenlivostí, přiznáním rovnocennosti a respektem k odlišnostem. A to jednak kvůli těmto hodnotám mírové spolupráce samým. Jednak kvůli ohrožením, jimž čelíme všichni společně, jako je klimatická změna. A jednak prostě i proto, že narůstající ekonomická síla různých částí světa, jejich politická emancipace a v jejím rámci i narůstající rozsah společenských svobod i svobod jednotlivců po celém světě již žádnou novou nadvládu jedné části světa nad jeho zbytkem nepřipustí. Pokud si to Trump neuvědomí včas, může zavést svět na pokraj světového konfliktu. Tomu musíme a budeme čelit všemi prostředky, právě proto, že jsou USA našimi spojenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…