Biskup Holub: Názory Lipovské na EU mě pohoršují. 5 000 Kč pro důchodce je manipulace masy

01.09.2020 12:44

Tomáš Houlb, plzeňský biskup, se v rozhovoru pro Deník N znovu obul do ekonomky Hany Lipovské. Vedle toho varoval, abychom stále sledovali jen a pouze ekonomický růst. Pokud člověk sleduje jen ekonomické cíle, pak podle Holuba ztrácí smysl života.

Biskup Holub: Názory Lipovské na EU mě pohoršují. 5 000 Kč pro důchodce je manipulace masy
Foto: Archiv TH
Popisek: Mons. Tomáš Holub

Plzeňský biskup Tomáš Holub se znovu vymezil proti ekonomce Haně Lipovské. Po tom, co veřejně prohlásila, že je třeba vyhlásit referendum o vystoupení České republiky z EU a že by hlasovala pro odchod, dal Holub najevo, že ač byla do Rady ČT nominovaná Českou biskupskou konferencí, tak on jako biskup s ní nesouhlasí a považuje EU za rozumný projekt.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

V rozhovoru pro Deník N se Holub proti Lipovské vymezil znovu.

Vnímám to tak, že Lipovská pošlapává hodnoty společného postupu a solidarity v rámci Evropy,“ uvedl Holub.

„Musím říci, že jsem byl zásadně pohoršen tím, že lidi typu Roberta Schumana nazvala povýšenými elitáři, kteří pohrdají člověkem. To je pro mě strašlivě nepravdivé a lživé. V té chvíli jsem musel vyjádřit nesouhlas s jejím postojem i s tím, že je v Radě České televize jménem České biskupské konference. Bylo potřeba se vymezit, protože jinak to vypadá, že s jejími názory souhlasím.“

V obecné rovině konstatoval, že koronavirová krize byla příležitosti k zamyšlení se nad životem, ale teď se zdá, že se vracíme opět pouze k ekonomickému uvažování, což podle Holuba není dobře. V ekonomice totiž těžko zachytíte takové věci jako schopnost milovat, schopnost odpouštět nebo možnost uchovat si naději.

„Když se společnost řídí skutečně jen ekonomikou, je ohrožena podstata smyslu života a zcela jasně je ohrožena i demokracie. Byla tu šance vidět věci jinak. Nestalo se tak, společnost se většinově vrátila k tomu, že základním kritériem je ekonomika,“ řekl Holub.

Ukazuje se však, že na ekonomická témata lidé slyší a podle Holuba se skrze ně nechají i manipulovat.

„Myslím, že současný příslib pěti tisíc korun před Vánoci je toho krásnou ukázkou. Je to manipulace ekonomicky myslící masy. Když to takto funguje, není v ohrožení primárně hospodářský výsledek, ale demokracie,“ vysvětlil Holub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…