Bitva o hazard v ČT. Vzpomínalo se i na Kalouska

30.05.2014 21:15

V pátečním pořadu Hyde park České televize se setkali předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan a výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň. Oba pánové se proti sobě velmi tvrdě vymezovali. Hovořili spolu právě o fenoménu hazardu. V této souvislosti došlo i na exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Hollan na něm nenechal nit suchou.

Bitva o hazard v ČT. Vzpomínalo se i na Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Na Praze 7 se uskutečnilo referendum o regulaci hazardu, ale dorazila k němu jen čtvrtina voličů. Mají tedy tato referenda smysl? Podle Hollana ano, ale musí být svázána se silnými volbami, aby lidé přišli. Hollan poukázal na to, že k referendu na Praze 7 dorazilo víc voličů než k samotným evropským volbám, kde účast nedosáhla ani dvaceti procent.

Vrzáň oponoval, že on zastupuje provozovatele legálního podnikání a jako jejich zástupce vyjadřuje obavu z počínání mnohých aktivistů. On sám by prý byl pro společensky odpovědné herny, na které bude vidět a které budou pod kontrolou státu. „Umíme dělat kompromisy, dodržujeme limity zákona a tak podobně. Ale bohužel to neudělají provozovatelé nelegálního hazardu, ke kterému to tady kvůli panu kolegovi směřuje,“ reagoval Vrzáň.

Kalousek a videoterminály

Hollan ale vidí problém jinde a to v tom, že za jedinou noc můžete prohrát obrovské částky. A následně se opřel do Miroslava Kalouska (TOP 09), který byl ministrem financí v letech 2007 až 2013 a v této době byly ve velkém povolovány videoterminály.

Vrzáň však vnímá problematiku povolování videoterminálů zcela jinak. „Veškerá právní stanoviska napsala a tvrdila, že povolování běží v naprostém pořádku, že to ministerstvo dělalo správně. Stanoviska říkala, že můžeme povolovat a dělo se to v obcích, které samy před tím herny povolovaly. Ale pozor, přišla velká mediální reakce starostů,“ upozornil Vrzáň, který také pro ministerstvo pracoval. Se starosty mělo dojít k dohodě, ale v té době byl Vrzáň odvolán, dohoda padla a on už na to neměl vliv. „Já jsem pro stát pracoval rád a deset let,“ pokračoval šéf SPELOS s tím, že když byl propuštěn, pokračoval v tom, v čem se vyznal, tedy v problematice hazardu.

V tuto chvíli se ale připravuje nový zákon na regulaci hazardu, který zasáhne také on-line hraní. Vrzáň kvůli tomu kritizoval náměstka ministra financí Ondřeje Závodského. Ten prý totiž neřeší daňové úniky z on-line hazardu. Místo toho se zaměřuje na unifikaci sázek do podoby okolo roku 1990, což Vrzáň považuje za likvidační. Legální podnikatelé v této oblasti přitom platí nemalé daně. „V této chvíli jsme nejzdaňovanějším odvětvím vůbec,“ zdůraznil Vrzáň. Provozovatele černých heren považuje za své nepřátele.

Za večer lze prohrát obrovské peníze, to se prý musí změnit

„Z našeho pohledu je důležité, aby ubylo hazardu a aby nebylo možné prohrávat tolik jako dneska,“ poznamenal Hollan. Ten poukázal na příklady ze zahraničí, které ukázaly, že úbytek automatů v hernách vedl i k úbytku hráčů. Není to tak, že když budeme snižovat počet automatů, tak lidé budou hrát on-line,“ míní Hollan. Výnosy z hazardu by z hlediska státu měly být podle Hollana tak vysoké, aby převýšily nemalé náklady na rizikové jevy provázející hazardní hraní. Nelegální herny již dnes postihuje zákon. Problém navíc je, že nemalé množství peněz, které proteče hernami, pochází z trestné činnosti. Závislí hráči si totiž finanční prostředky opatřují všelijak. „Znalci vám řeknou, že špinavé peníze lze snadněji proprat úplně jinak,“ kontroval Vrzáň.

Vrzáň se ale přesně tohoto jevu bojí. Při on-line sázení totiž nejsou stanoveny žádné limity. Platí navíc, že miliardy, které protečou regulovaným prostředím, se teď přesunou do neregulované sféry. Podle šéfa SPELOS jde až o dvacet miliard korun.

Hollan oponoval, že závislost na hazardu lze srovnat se závislostí na heroinu a je velmi těžké se této závislosti zbavit. To např. v případě alkoholu a cigaret neplatí. „Pokud je nabídka hazardu velká, tak hráčů přibývá,“ míní aktivista ze sdružení Brnění. Šéf SPELOS však namítal, že provozovatelé heren podnikají v mezích zákona a hráčům poskytují určitý druh zábavy. Závislých hráčů je podle jeho názoru jen zlomek. Provozovatelé legálních heren se prý navíc regulaci nevzpírají.

Poukázal však na jiný problém. Provozovatelé heren prý nestojí o hráče, kteří prosází své sociální dávky. Tady ale podnikatelé naráží na bariéru Úřadu na ochranu osobních údajů a zákonu o ochraně těchto údajů. Provozovatelé se pak zkrátka nemohou dozvědět, zda k nim přišel hráč, který investuje sociální dávky.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…