Blatný pod tlakem poslance Vojtěcha otočil: I očkovaný člověk může být infekční

08.01.2021 7:37

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v tomto týdnu prohlásil, že očkovaný člověk proti nemoci covid-19 není dále infekční. Svůj postoj nyní změnil poté, co po něm na středečním jednání zdravotního výboru ve Sněmovně jeho předchůdce Adam Vojtěch (ANO) požadoval vysvětlení, informují Novinky.cz.

Blatný pod tlakem poslance Vojtěcha otočil: I očkovaný člověk může být infekční
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Šéf resortu zdravotnictví v úterý novinářům sdělil, že když se člověk nechá naočkovat, nemůže nemoc dostat, a tedy nakazit někoho jiného. Možnost nákazy přitom ztotožňoval s pravděpodobností, která odpovídá efektivitě vakcíny.

Jeho slova vyvolala mezi odborníky kritiku, jelikož pro takové tvrzení podle nich nejsou zatím žádná data. Mezi ně se zařadil i exministr zdravotnictví, Roman Prymula.

Exministr Vojtěch vyzval, aby věc uvedl na pravou míru. „Bylo by dobré uvést na pravou míru, zda může být očkovaný člověk infikován, aby se podle toho očkovaní mohli řídit a třeba nenavštívili své prarodiče, kteří ještě vakcínu nedostali a mohli by se nakazit,“ apeloval Vojtěch na zaskočeného ministra.

Blatný své prohlášení na popud Vojtěcha nakonec změnil. „Očkovací látka není na světě tak dlouho, abychom mohli přesně říct, jestli bude očkovaný člověk částečně vylučovat virus,“ reagoval na jeho dotaz.

Hlavní podle Blatného je, že je proti infekci více chráněný daný člověk. „Určitě to neznamená, že by měl člověk po prvním očkování odhodit roušku a jít na večírek s dalšími dvaceti lidmi,“ dodal Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…