Blatný vydal zákazy, Havlíček rozdal peníze. Co zaznělo na tiskovce k 5. stupni

23.12.2020 12:14

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný před kamerami ČT oznámil, že se Česko 27. prosince přesune do 5. stupně protiepidemického systému PES, což mimo jiné znamená, že se 27. prosince zavřou i lyžařské vleky. Ale nejen ty. Došlo i na otázku očkování české populace.

Blatný vydal zákazy, Havlíček rozdal peníze. Co zaznělo na tiskovce k 5. stupni
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

„Česká republika do stupně číslo 5, to znamená, že do stupně nejvyššího rizika přijde od 27. prosince,“ oznámil na tiskové konferenci Blatný s tím, že varovná jsou čísla jak nově nakažených, tak narůstající počty pacientů v nemocnicích.

„Podle modelů, které máme, můžeme předpokládat, že kdyby nedošlo k žádným změnám, tak bychom se ocitli v situaci, že bychom měli 15 tisíc nově nakažených denně a 7 a možná  více tisíc hospitalizovaných. A to v žádném případě nechceme,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Cílem vlády podle šéfa resortu je udržet počty hospitalizovaných na úrovni maximálně 4 až 5 tisíc.

Blatný také zdůraznil, že vláda narovnává podmínky pro všechny obchody. To znamerná, že supermarkety sice budou otevřeny, ale kupříkladu boty si v nich nekoupíte.

„Velký řetězec nebude moct prodávat to, co patří k artiklům vyjmenovaným a těm nezbytně potřebným. Stejně tak bude zastaven provoz lyžařských vleků, jak odpovídá stupni číslo 5,“ oznámil Blatný.

Ministr v tuto chvíli předpokládá, že Česko setrvá v 5. stupni do 10. ledna.

Blatný všechny své spoluobčany důrazně žádal, aby silvestra tentokrát lidé oslavili velmi skromně.

„Já především apeluji na to, že je opravdu třeba se takto zachovat. Je to v zájmu nás všech. Ale není cílem vymýšlet některá represivní opatření pro některé dny. Opatření budou kontrolována tak, jako jsou kontrolována standardně,“ zaznělo z úst ministra.

To také znamená, že všichni žáci od třetí třídy základní školy výše opět nastoupí distanční výuku.

Ministr dopravy a průmyslu poté oznámil, že se všem dotčeným podnikům dostane kompenzací v programech jako covid gastro, covid nájemné a v dalších, které vláda chystá. Havlíček také slíbil, že o pomoc v programech budou moct žádat i podniky, které jsou na restaurace a jiné provozy různě navázány.

I fitness centra a jim podobné podniky dostanou uhrazeno 100 procent mezd a 100 procent nájemného, plus speciální bonus, který firmám dovolí přežít.

Havlíček v této souvislosti zdůrazňoval, že se vláda snaží chovat spravedlivě a trvá si na tom, že cesta úhrady nákladů je cestou správnou a nehodlá se inspirovat Německem ve vyplácení pomoci, kde se vyplácí pomoc z obratu.

Blatný poté vysvětloval, že původní PES nepočítal s plošnými antigenními testy, jaké se používají dnes. Proto se prý pracuje na předělání tohoto systému tak, aby do budoucna bylo možné povolit také některé sportovní či kulturní aktivity.

Ujišťoval také, že o nedělích zůstanou obchody otevřeny.

Šéf resortu zdravotnictví též sdělil, že lidem bude umožněno testovat se na koronavirus, ale 25. prosince a 1. ledna budou mít i pracovníci na testovacích místech volno. „I oni si musí odpočinout,“ zdůrazňoval Blatný.

Došlo i na očkování.

Ministr Blatný avizoval, že v průběhu ledna dorazí do Česka na 320 tisíc dávek vakcíny firmy Pfizer. Skutečnost, že je tuto vakcínu třeba výrazně chladit, prý není problém. „Česká republika má kapacitu chladicích zařízení až na 2 miliony dávek, takže tam není problém,“ uklidňoval občany ministr.

Postupem času se prý počítá s tím, že v Česku bude aktivováno až 200 očkovacích center včetně dvou velkých polních nemocnic. „Takže si nemyslím, že by na to Česká republika připravena nebyla,“ pravil Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…