Blažek postavil mimo službu soudce, který orodoval za brněnské radní

12.12.2012 20:51

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dočasně zprostí funkce soudce brněnského městského soudu Jiřího Peška. Protikorupční policie jej obvinila z ovlivňování kauz. Zproštění bude platit do pravomocného ukončení trestního stíhání, řekla dnes mluvčí úřadu Štěpánka Čechová.

Blažek postavil mimo službu soudce, který orodoval za brněnské radní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Ministr podle ní dnes odeslal oznámení o zahájení řízení a soudce se k němu má možnost do tří dnů od doručení vyjádřit. "Neprodleně po uplynutí lhůty ministr rozhodne o dočasném zproštění výkonu funkce soudce," řekla mluvčí.

Peškovo vyjádření se nepodařilo získat, podle informací České televize (ČT) si vzal dovolenou a k případu se nechce vyjadřovat. Mluvčí Městského soudu v Brně Gabriela Stočková dnes řekla, že nyní je vše na rozhodnutí ministerstva. Soud zatím obdržel pouze nekonkrétní zprávu, že jeden ze soudců je stíhán za zneužití pravomoci a zasahování do nezávislosti soudu.

Protikorupční policie obvinila Peška z nepřípustného ovlivňování několika kauz. Svým kolegům údajně poskytoval materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky. ČT uvedla, že se prý snažil zdiskreditovat svědky v korupční kauze bývalého starosty Brna-Žabovresky Aleše Kvapila a někdejšího tajemníka Brna-středu Radovana Novotného.

"Zřejmě nejznámější jihomoravskou korupční kauzu rozhodoval soudce Miloš Ždárský, právě za ním obviněný Pešek přišel s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu," uvedla dnes televize. Podle Peškova obhájce Michaela Buchlovského ale jeho klient o obsahu obálky nic nevěděl. O její doručení jinému soudci ho údajně požádal policejní vyšetřovatel, což prý byl běžný kolegiální postup. "Je tedy absolutně nesmyslné, že by tímto jednáním mohl zasahovat do nezávislosti soudu," řekl ČT Buchlovský.

Kvapil s Novotným (oba dříve ODS) žádali podle pravomocného rozsudku nejprve čtyři miliony korun, pak dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Jiřímu Štoplovi povolení pro stavbu obchodně-administrativní budovy Sonocentrum v Žabovřeskách. Oba muži dostali za úplatkářství čtyři roky vězení a vysoké pokuty. Od loňska si odpykávají trest.

Pešek měl podle státního zástupce také svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy měl vystupovat ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placen státem. Údajně se také snažil ovlivňovat rozhodování svých kolegů a poskytoval jim materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky.

V minulosti podle ČT Pešek rozhodoval například při zmírnění trestu pro řidiče autobusu, který v roce 2003 havaroval u Nažidel. Při neštěstí zemřelo 20 pasažérů. V roce 2005 byl kárně potrestán důtkou za průtahy při vyřizování případů zanedbání povinné výživy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…