Blb Zeman! Nebo skvělý Zeman? Opět horko, kvůli USA

01.07.2020 7:24

Miloš Zeman na půdě ambasády Spojených států v Praze prohlásil, že heslo „Black Lives Matter“ neboli „Na životech černochů záleží“ je rasistické, protože každý lidský život je důležitý, nikoli jen životy černochů. Svým výrokem prezident opět vyvolal živou diskusi, ve které byl např. označen za „blba“.

Blb Zeman! Nebo skvělý Zeman? Opět horko, kvůli USA
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Hnutí Black Lives Matter vzniklo v USA v roce 2013. Klade si za cíl upozorňovat na policejní násilí páchané na černoších a na další diskriminaci, které jsou Afroameričané vystavováni. Na konci května tohoto roku  vyrazili jeho stoupenci znovu do ulic. Vedla je k tomu smrt černocha George Floyda, kterého udusil bělošský policista. Demonstrace konané ve jménu George Floyda přerostly v mohutné protesty, které se místy zvrhly v rabování, ale i v ničení soch historických osobností. Ty se podle představ protestujících ve své době nechovaly tak, aby dnes mohly být považovány za osobnosti hodné následování.  

4. července Američané slaví Den nezávislosti a prezident Miloš Zeman přijel popřát k tomuto významnému americkému svátku velvyslanci Spojených států v ČR Stephenovi Kingovi. Při návštěvě označil heslo „Black Lives Matter“ za rasistické a zdůraznil, že přece záleží na životech všech lidí, ne jen na životě černochů.

„Říkám, že slogan Black Lives Matter je rasistický, protože záleží na všech životech,“ uvedl.

A jak tomu u Miloše Zemana často bývá, svým výrokem i tentokrát vyvolal živou diskusi.

Kněz Romuald Štěpán Rob na sociální síti Facebook poznamenal, že ač nepatří mezi příznivce Miloše Zemana, tak tento jeho výrok plně podporuje.

Miloš Zeman o Black Lives Matter

Také on svým prohlášením vyvolal diskusi. Někteří lidé mu dali za pravdu, jiní naopak připomínali historii USA a tamní útlak a otroctví černochů. Situace se začala měnit k lepšímu až v 60. letech 20, století a stoupenci hnutí Black Lives Matter prý jen chtějí, aby se na Afroameričany myslelo.

S touto myšlenkou kněz problém neměl, jen konstatoval, že nesouhlasí s tím, když se ve jménu Black Lives Matter ničí kupříkladu budovy.

Ozvali se však i lidé, kterým přišel Zemanův výrok minimálně hloupý. Za hloupý a trapný ho označil Libor Rouček, někdejší mluvčí Zemanovy vlády a dlouholetý europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

„Podle prezidenta Zemana, jak se dnes vyjádřil na recepci při příležitosti Dne nezávislosti USA, heslo ‚na černošských životech záleží‘ je rasistické!! Je to samozřejmě hloupý a trapný nesmysl. Nikdo nezpochybňuje, že stejně jako na černošských životech záleží i na životech bělochů, Hispánců, Asiatů a všech dalších. Zdůraznění černošských životů v hesle je jen přirozeným vyjádřením myšlenky, že černoši by měli být vystaveni stejnému zacházení jako všichni ostatní. Za tuto myšlenku rovnoprávnosti a rovného zacházení demonstrovaly v Americe statisíce bělochů včetně mé rodiny. Ne za jakýkoli rasismus,“ napsal Rouček na sociální síti Facebook.

Miloš Zeman o Black Lives Matter

I bývalý europoslanec vzbudil svým vyjádřením pozornost. Lidé se v diskusi pod příspěvkem opět přeli o to, zda to prezident nepřehnal. Jedni dali prezidentovi za pravdu, druzí ho označili za „blba“.

Zaznělo i srovnání s dětmi z Afriky, které prý dnes Západ zneužívá stejně, jako kdysi zneužíval otroky v USA.

„Děti v Africe otročí pro západní svět stejně tak, jako otočili Afričané v USA. Možná nemají pouta, ale podmínky jsou peklo. A ano na životech černých lidí záleží, ale většina lidí se tváří, že jsou méněcenní. Náš prezident je lhář a manipulátor. Skáčou mu na to lidi, kteří nepřemýšlí nebo nemají dostatek informací,“ napsal geolog Jakub Malý.

Miloš Zeman o Black Lives Matter

Miloš Zeman o Black Lives Matter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…