Blesk navštívil Dalíkovu restauraci. Píše o praní peněz

16.05.2011 8:38

Někdejší Topolánkův poradce a přítel Marek Dalík si loni v říjnu otevřel v Praze 7 italskou restauraci Riva Bella, ale hosté tam údajně moc nechodí. Jídlo je prý drahé a sám majitel se o provoz moc nestará. „Pan majitel? Ten se tady ukáže jen občas, já už ho neviděla dva měsíce,“ svěřila se usměvavá servírka redaktorům Blesku, kteří Dalíkovu restauraci navštívili. Pere snad v tomto podniku Dalík peníze získané z úplatků?

Blesk navštívil Dalíkovu restauraci. Píše o praní peněz

„Z provozu italské restaurace Riva Bella, kterou loni v říjnu otevřel v pražských Holešovicích, by si na svůj životní (nad)standard rozhodně nevydělal. A ani se o to asi nesnaží. Propagace podniku je nulová, návštěvnost chabá, sám Dalík do něj zavítá jen velmi sporadicky. Že by se tam kromě zástěr početného personálu praly i jiné věci?" napsal Blesk.

Dále deník popisuje, jaké ceny jsou uvedené na jídelním lístku: láhev obyčejné neperlivé vody za 39 korun, nejlevnější jídlo něco málo pod dvě stovky. Obsluha je zde prý milá, ale rozhodně ne profesionální.

„Na výběr těstovin jsme se museli zeptat sami, v servírování byly také velké mezery. Kvalitu zřejmě v tomto případě Dalík nahrazuje kvantitou," uvádí dále Blesk s tím, že ani rezervace na páteční večer zde není problém, neboť podle personálu zde plno nebývá.

Marek Dalíik se ale zřejmě neobtěžoval pro restauraci vytvořit ani internetové stránky a dokonce nikde na webu prý redaktoři Blesku nenašli o Riva Bella zmínku. Dalíkovi to ale zřejmě vrásky nedělá. „Pan majitel? Ten se tady ukáže jen občas, já už ho neviděla dva měsíce," svěřila se deníku usměvavá servírka. Jak mu podnik vynáší, se Blesk pokusil zjistit přímo u Dalíka. „O tom se nechci bavit," řekl ale Topolánkův poradce krátce a zavěsil telefon.

Že by to byla pračka peněz? Je to možné, řekl expert na korupci

„Luxusní restaurace bývají obecně jedním z nejčastějších prostředků k praní špinavých peněz," potvrdil Blesku bývalý elitní vyšetřovatel útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Václav Láska bez toho, aniž by znal spojitost s Markem Dalíkem.

„Pokud by si podnikatel podezřelý z korupce a braní úplatků takovou luxusní restauraci otevřel a ta by evidentně nevynášela, je dost možné, že by to byl právě případ pračky peněz," dodal Láska, který pracoval i pro Transparency International.

Kde vzal peníze na vilu za 42 milionů?

Blesk také připomněl, že Dalík si podle manažera rakouské firmy Steyer řekl v roce 2007 o úplatek 480 milionů korun za obchod s pandury. Jenže podle jeho samotného to pravda není. Také dodnes prý neobjasnil, kde vzal peníze na koupi vily na pražských Hradčanech. „Je už zapsán jako spoluvlastník, ale podle zdroje Blesku ji ve skutečnosti koupil celou za 42 milionů. A platilo se v hotovosti," dodal bulvární deník.

Čtěte také:

Kontroverzní projev expředsedy ODS:
Topolánek: Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB, StB

K věci:
Je v tom Topolánek. Miliony za pandury prý byly pro něj
Bordel. Tak to vidí lidé, říká výzkumník. Korupce bude dál
Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…