Bobky, bobky, hrozný strach. Novináři naříkají nad Donaldem Trumpem a vědí, že to politiky bude bolet

18.01.2017 9:15

Čeká nás velká jízda s Donaldem Trumpem. V tom se shodují prakticky všichni komentátoři, zejména poté, co v minulém týdnu rozbil tradice chování k médiím a pak v rozhovoru vyjevil svou skepsi v pokračování současné podoby NATO i EU. Rozdíly jsou pouze v tom, zda v tom vidí naději, nebo jsou naopak zděšeni. To je případ zejména redaktorů v Lidových novinách.

Bobky, bobky, hrozný strach. Novináři naříkají nad Donaldem Trumpem a vědí, že to politiky bude bolet
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Komentátor Lidových novin Daniel Anýž svůj komentář o Trumpovi zahájil informací, že po 104 letech končí nejslavnější americký cirkus. Netřeba prý ale smutnit, začíná show „Make Amerika Great Again“ s principálem Donaldem Trumpem.

Komentátor Anýž si zoufá nad Trumpovou tirádou vydávanou za tiskovou konferenci, kde místo kajícných odpovědí sám staví novináře do latě, nebo nad jeho široce propíraným rozhovorem o světové politice, že NATO je překonané a EU by se měla rozpadnout. Teď už je prý jisté, že Trumpovy výkřiky z kampaně nebyly náhodné. „Trump není žádný velký analytik na poli mezinárodních vztahů, naopak sotva který předchozí prezident USA toho při nástupu do funkce věděl ještě méně než on,“ lamentuje komentátor.

Neměli bychom si prý o Trumpovi dělat žádné iluze, neboť podobné názory, jakkoliv jsou směšné, hlásá setrvale už třicet let. Raději bychom se prý měli připoutat před turbulentní jízdou.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Není to jediný text ve středečních Lidových novinách, který by se zaobíral Donaldem Trumpem. Expertka na Putinovy zločiny Petra Procházková referuje o nadšené reakci Moskvy, která už se prý těší, že Trump zcela rozloží USA i západní společenství. Tím více se snaží poplivat odcházejícího prezidenta Obamu, který jim na rozdíl od něj dokázal ostře čelit. Procházková zmiňuje jako vrchol nechutný výklad šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, kterak se američtí agenti v Rusku převlékají na toaletách do dámských šatů.

Důkazem, že Rusové si na Trumpovi nejvíce cení jeho politického zoufalství a nevyzpytatelnosti, je prý nejvíce to, jak se o něm vyjadřují ruští bezpečnostní experti. Jeden z komentátorů si zoufal, že Trump říká každý den něco jiného, a připomněl jeho prohlášení, že když USA mají jaderné zbraně, tak by je také měly používat. Cituje i známého ruského novináře Fjodora Lukjanova, že Putin zjevně úplně neví, co má dělat.

Jiný článek popisuje zcela odlišný postoj Evropské unie, která je naopak Trumpem zděšena. Na poplach troubí zejména francouzský expremiér a prezidentský kandidát vládnoucích socialistů Manuel Valls. Ten vážně mluvil o Trumpově vyhlášení války Evropě, nazval jej populistou a zděsil se, že „on jednoduše navrhuje rozbití Evropy“. Pak ujistil, že pádnou odpovědí bude naopak Evropa ještě jednotnější, pevnější a silnější. Bude to prý nezbytné, protože „aliance Putin a Trump, to je konec světa“.

I světoví komentátoři začínají připouštět, že Donald Trump možná své plány myslí skutečně vážně a že mohou vést k zásadním změnám v americké zahraniční politice. Citují z jeho kontroverzního nedělního rozhovoru pro britský The Times a německý Bild, kde mimo jiné řekl, že problémem NATO je jeho zastaralost a Evropská unie není schopna lidem poskytnout nějakou „evropskou“ identitu, takže brexit bude pokračovat i v dalších zemích.

Experti, například Pamela Engelová na webu Businessinsider.com, soudí, že Trumpův postoj ohrozí zejména jednotu NATO, už proto, že v něm USA vždy byly rozhodujícím členem, zatímco teď Trump hodlá vymáhat větší zapojení, zejména finanční, od evropských spojenců.

Ti si podle analýzy začínají uvědomovat, že se budou muset více starat o sebe. Citována jsou například slova Angely Merkelové v reakci na Trumpův rozhovor: „Svůj osud máme ve svých rukou.“

Komentátor Alexander Tomský na názorové stránce MF DNES dodal, že evropští lídři budou na nové okolnosti muset reagovat změnami tak jako tak. Zejména proto, že v úterý dostali tvrdý úder od britské premiérky Theresy Mayové, která ujistila, že Británie definitivně odchází z EU a hodlá nadále dojednávat spolupráci s celým světem.

Evropští politici podle Tomského budou muset volit mezi tím, zda si uvědomí novou realitu, anebo budou nadále lpět na své ideologii. Jednoznačné odhodlání britské premiérky z EU úplně zmizet prý jasně ukazuje, že v první možnost v případě evropských ideologů příliš nevěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…