Boháčům to ani nepřijde, když je zdaníme, smál se Dienstbier v ČT

05.01.2012 21:02

Povětšinou známé fráze z řad opozičních poslanců a obecné dotazy, tak vypadal čtvrteční Hyde park na České televizi, jejímž hostem byl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. I přesto si na svou stranu naklonil tři čtvrtiny hlasujících diváků.

Boháčům to ani nepřijde, když je zdaníme, smál se Dienstbier v ČT
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier oslavuje své zvolení do Senátu

ČSSD ve čtvrtek odeslala návrh na zrušení reformních zákonů Ústavnímu soudu, tedy sociální, důchodové a zdravotní reformy. Téma, které v podvečer na veřejnoprávní České televizi s úsměvem otevřel její místopředseda, stínový ministr spravedlnosti a senátor Jiří Dienstbier.

"Je to takové klišé, že my jen házíme návrhy ze stolu, tak to není. Ten, kdo chce, se může seznámit s tím, co děláme," hájil sociálnědemokratický místopředseda tvrzení některých analytiků, kteří uvádí, že ČSSD pouze boří. "Ne, znovu opakuji, tak to není," doplnil Dienstbier.

"My jsme udělali skutečně vše, co bylo v našich silách, včetně programových konferencí. Každý, kdo pravidelně sleduje, měl možnost vidět konkrétní návrhy," obhajoval politiku oranžové strany senátor poté, co jej první divák "spražil" vzkazem, že politika ČSSD je negativní a že strana v podstatě nic jiného neumí.

Další debata zohledňovala medializované téma progresivní daně.

Ta by měla zasáhnout zejména osoby s příjmem nad 50 tisíc měsíčně. Divákům diskusního Hyde parku však přišlo podobné řešení hloupé. "A vy si myslíte, že vám to v něčem pomůže?" napsal Kukulina. "Tento krok, pokud se nepletu, by měl vydělat kolem šesti miliard," zmínil místopředseda ČSSD. Poté upozornil nejen na důležitost spravedlivého, daňového rozložení, ale také na četné daňové ráje. "Je potřeba spolupracovat s dalšími ekonomicky silnými státy, nejen v Evropě, ale také s USA a podobně," vysvětlil senátor.

Slovní přestřelka skončila paradoxem. Moderátor Takáč totiž na oficiálním webu ČSSD nenašel o progresivní dani jedinou zmínku. "Tady to prostě není," řekl svému hostovi. "Nevím, pane moderátore, kde hledáte," odvětil zástupce soc. dem. "Na vašem webu, v dokumentu PDF a tady to není," dodal Takáč. "Ale někde to tam je," reagoval Dienstbier. "Ale já to tady nikde nevidím, no dobře," uzavřel moderátor ČT.

Prý se udávají, psali diváci marně

Další volající proklel pravicovou vládu a místopředsedovi ČSSD poradil spolupráci s KSČM. "Stále jsou tu sice překážky, s nimiž se komunisté nevyrovnali, ale já nemám tak odmítavé stanovisko," konstatoval v přímém přenosu zástupce ČSSD. Nepřímo tak zpochybnil Bohumínské usnesení (o co jde), které sociální demokracii zakazuje spolupráci s KSČM. "Tam se tehdy přijala řada usnesení, na které si dneska nikdo nevzpomene," osvětlil Dienstbier své postoje s širokým úsměvem na tváři.

Oranžový místopředseda zároveň s možnou podporou KSČM vyloučil jakoukoli spolupráci se stávající koalicí. "To si neumím představit, že bychom s nimi dělali," řekl. Legitimita velkých koalicí na krajské či regionální úrovni, která zajímala další volající, je prý věcí každého ze zastupitelů. "Nemělo by to avšak za každých okolností přicházet v úvahu," doplnil.

Druhá a závěrečná část pořadu již postrádala šťávu a dotazy diváků se nesly na obecné rovině narovnání církevních majetků (více ZDE), případně kauzy MUS. Opoziční politik konstatoval obecně známé fráze ČSSD, tedy že aktuální podobu církevních restitucí strana odmítá, bude požadovat jinou formu a kauza MUS musí být řádně vyšetřena. "Ministr Pospíšil se snaží, ale jeho odpovědnost za celou kauzou není nevýznamná."

Paradoxem je, že nejzajímavější dotazy celého Hyde parku rotovaly v liště na horní straně obrazovky a také na Facebooku. Pisatelé zde často zmiňovali jednotlivé činy členů ČSSD, kteří se na svých online-profilech hádají a vzájemně udávají.

Ani jedna z těchto otázek však ve vysílání nezazněla.

K hostu ve vysílání

Jiří Dienstbier je členem ČSSD od roku 1997. Zprvu působil zejména v Mladých sociálních demokratech, kde dva roky zastával funkci jejich předsedy. V roce 2010 byl kandidátem ČSSD na primátora Prahy, v roce 2011 byl zvolen místopředsedou ČSSD.

V uplynulých měsících se během rozkolu v pražské ČSSD (detailně ZDE) ostře postavil proti tehdejšímu předsedovi Petrovi Hulinskému. Na toho Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení, jehož důvodem je podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Hulinský následně rezignoval, do čela pražské ČSSD byl zvolen místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos (více ZDE).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …