Boj o šéfa Lesů ČR se přiostřuje

01.02.2013 12:30

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) odložil výběr generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Podle původního plánu měl být nový šéf vybrán do konce ledna. Ve hře zatím zůstává pět kandidátů, jejichž jména veřejnost nezná. Nového ředitele by měl Bendl vybrat během několika dní.

Boj o šéfa Lesů ČR se přiostřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl v Otázkách Václava Moravce

Podle informací deníku E15 jsou hlavními favority bývalý člen dozorčí rady Lesů ČR a šéf odborů státního podniku a nyní poradce ministra Bendla Miloš Pochobradský a exšéf Vojenských lesů a statků Josef Vojáček, který je považován za kandidáta TOP 09. Ministerstvo se ke jménům nevyjádřilo.

Pochobradskému by mohlo podle E15 nahrávat nejen členství v ODS, ale také přímý kontakt s Bendlem, tedy šéfem úřadu, který je ze zákona zřizovatelem Lesů ČR. Na druhou stranu Vojáček má silnou vazbu na bývalého ředitele Lesů ČR a současného místopředsedu Poslanecké sněmovny Jiřího Olivu ze strany TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

Sýkorův dopis

Pochobradský ale z podniku odešel ve zlém. Sám tvrdí, že se ho vedení firmy v čele s bývalým šéfem Lesů ČR Svatoplukem Sýkorou snažilo zbavit kvůli tomu, že zastával odlišné názory než dozorčí rada.

Na veřejnost se teď navíc dostal dopis starý tři čtvrtě roku adresovaný ministru Bendlovi, ve kterém Sýkora zdůvodňuje, proč dal Pochobradskému vyhazov. Údajně to mělo být proto, že coby zaměstnanec v pracovní době a na pracovním počítači pomáhal jednomu z účastníků v soutěži honitby Malá Strana na Rychnovsku. "Ing. Pochobradský zajistil MUDr. Wiesenbergovi neoprávněnou výhodu při účasti ve veřejné soutěži," stojí mimo jiné v dopise.

Pochobradský ale podle informací deníku Insider tvrdí, že se stal obětí vlastní snahy potírat pravděpodobné korupční jednání při soutěži organizované na karlovarském krajském ředitelství státního podniku. "Okamžitě jsem na Lesy ČR podal žalobu, bohužel ve věci dosud není rozhodnuto. Oni tvrdí, že jsem výpověď dostal, já tvrdím, že ji nemám a že jsem stále členem dozorčí rady," popisuje komplikovanou situaci.

Rána pod pás

Zveřejnění dopisu těsně před volbou nového ředitele Lesů ČR je podle něj rána pod pás. "Se současným pověřeným vedením podniku mám předběžnou dohodu o ukončení tohoto sporu mimosoudní cestou v můj prospěch," dodává.

"Výpověď jsem dostal kvůli vytištění jednoho soukromého dokumentu o osmi stranách na služební tiskárně. To by tam mohli vyhodit všechny," říká dnes Pochobradský. Sám je pevně přesvědčen, že se ho vedení snažilo z podniku vystrnadit, a tak si našlo záminku. A že se Sýkorův dopis dostal na veřejnost prý také není náhodou. Podle Pochobradského byl zveřejněn s cílem pošpinit jej před volbou generálního ředitele Lesů ČR a zmenšit tak jeho šance na tento post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…