Boj s terorem je má priorita, napsal Zeman po explozích Obamovi

16.04.2013 18:56 | Zprávy

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s pondělními explozemi v Bostonu dnes poslal kondolenční telegram americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Zdůraznil v něm, že boj s terorismem pokládá za jednu ze svých zahraničněpolitických priorit a že v České republice USA mají aktivního a spolehlivého partnera.

Boj s terorem je má priorita, napsal Zeman po explozích Obamovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 Amatérsky vyrobené bomby v pondělí v cíli bostonského maratonu zabily tři lidi a kolem 150 dalších zranily. Případ vyšetřuje FBI, Obama prohlásil, že zatím není jasné, kdo za útokem stojí. "Nechť ale není pochyb o tom, že to zjistíme. Ať to byl kdokoli, pocítí ruku spravedlnosti," zdůraznil.

"V těchto těžkých chvílích jsme myšlenkami s vámi. Chtěl bych vás ujistit, že boj proti terorismu považuji za jednu ze svých zahraničněpolitických priorit a že v České republice nachází Spojené státy americké aktivního a spolehlivého partnera," napsal v telegramu Zeman. Obamovi i rodinám obětí pak vyjádřil soustrast.

Barbarské a kruté chování

Pondělní útok dnes odsoudil také premiér Petr Nečas (ODS). Pevně prý věří, že tento "nepřijatelný a odporný teroristický čin" bude vyšetřen a lidé, kteří jsou za něj zodpovědní, skončí před soudem a s náležitým trestem. "Takto barbarské a kruté chování nemá mít místo na scéně," dodal.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odeslal soustrastný dopis šéfovi americké diplomacie Johnu Kerrymu. "Přijměte, prosím, upřímnou soustrast a účast, ale také podporu v boji proti podlým teroristickými činům, které ohrožují naše společnosti, a proti kterým se společně postavíme," uvedl v dopise Schwarzenberg.

Bostonského maratonu se zúčastnilo na 27.000 běžců a zhruba půl milionu lidí běhu přihlíželo. Maraton běželo také 13 českých závodníků, nikdo z nich nebyl zraněn.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…