Boj v Ostravě: Lidé se chtěli dostat k Romům. Policie zasáhla

24.08.2013 17:57

Účastníci protiromského pochodu v Ostravě se v sobotu odklonili od ohlášené trasy a vyzbrojeni klacky a kameny se vydali do čtvrti Přívoz obývané Romy a k místu, kde se dopoledne konala romská demonstrace. V ulicích se rozpoutaly ostré střety mezi policisty a protestujícími. Vzduchem létaly kameny, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté použili i slzný plyn.

Boj v Ostravě: Lidé se chtěli dostat k Romům. Policie zasáhla
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Po čtvrté hodině se vydalo několik stovek demonstrantů, za účasti desítek policistů, na pochod Prahou

Demonstranti se kvůli policejnímu zátarasu museli zastavit v Nádražní ulici, tedy jen několik desítek metrů od místa, kde se dopoledne konalo setkání Romů. Policii se později podařilo za pomocí dělbuchů protestující vytlačit k Mariánskohorské ulici, kde došlo k dalším střetům.

Petice Za práva slušného občana ČR

Před 17.00 policisté auty zatarasili křižovatku ulic Nádražní a Mariánskohorské. Většina demonstrantů se proto rozprchla směrem do centra města. Po 17.00 policisté zbylé desítky protestujících vyzvali, aby místo opustili. Vyjednávat se s nimi snažili policisté z antikonfliktního týmu. V místě je kvůli zátarasům také přerušen provoz MHD.

Protiromská demonstrace nazvaná Stop rasovým útokům byla původně oficiálně povolena u památníku v Komenského sadech. Pavel Matějný z hnutí Čeští lvi, jehož akci úřad dříve zakázal, nakonec protest uspořádal na Prokešově náměstí. Spojil se s organizátorem demonstrace Stop rasovým útokům, jejíž účastníci přešli na Prokešovo náměstí. Na Prokešově náměstí účastníci demonstrace podepisovali petici Za práva slušného občana České republiky, v níž žádali politiky, aby se zasadili o tvrdé potírání zneužívání sociálního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…