Bojím se o budoucnost evropské civilizace, svěřil se Václav Klaus. A ukázal na Merkelovou

11.09.2015 8:04

Exprezident Václav Klaus se v komentáři pro Mf Dnes zamýšlel nad tím, proč se evropští politikové místo úvah jak zastavit migrační krizi, zabývají výlučně tím, jak ji zvládnout – penězi, vstřícností, nabízením příbytků a nového, lepšího života.

Bojím se o budoucnost evropské civilizace, svěřil se Václav Klaus. A ukázal na Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Klaus poukazuje na názor svého někdejšího kancléře Jiřího Weigla, který tvrdí, že to evropští politikové možná dělají schválně. Narušením pocitu soudržnosti totiž prý chtějí vytvořit novou Evropu. Z migrantů by dle Weigla mohla vzniknout první skupina příslušníků vysněného evropského národa, která nebude mít minulostní vazby na domovský stát a která se díky tomu bude s EU snadno a rychle ztotožňovat.

Druhou hypotézou o motivech jednání evropských politiků by dle Klause mohla být zdánlivá naivita dnešních lídrů v tom, že z dlouhodobého hlediska může mít migrace na Evropu pozitivní vliv. Předpoklad zejména německých „vládních propagandistů“ v čele s prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkelovou, že se z desetitisíců či statisíců dnešních mladých migrantů stanou motivovaní, inteligentní, vzdělaní, ihned zaměstnavatelní pracovníci, kteří budou nahrazovat stárnoucí obyvatele Německa a Evropy, je však dle českého exprezidenta směšná.

Dnešní proimigrační „agitátoři“ sice možná věří v neomezenou moc výchovy, manipulace a indoktrinace, která má vytvořit jedince k obrazu našemu, jak ale říká německý profesor Wolfgang Kasper, toho času žijící v Austrálii, bude trvat generace, než se migranti zcela integrují do našich společností. „Aby ten proces ‚kulturní změny‘ nebyl nakonec s opačným znaménkem,“ varuje Klaus.

Exprezident kritizuje, že Merkelová a spol. uprchlíky ještě navíc ujišťují, že mohou k nám do Evropy. „Tito politici mají pocit, že jsou velcí a humánní. Nejsou. Bojím se o budoucnost evropské civilizace. O nic menšího nejde,“ míní Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…