Bomba. Host, kterého ČT „vyškrtla“, si to nahrál. Úplně vše. Nyní to jde ven

10.12.2021 19:11

Advokát Jindřich Rajchl, který byl vyškrtnut ze seznamu hostů v pořadu České televize Máte slovo, přidal svědectví, že za jeho „vyhazovem“ stál profesor Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu Akademie věd. „Vidím, že jsem udělal dobře, že tam nebudete za tím stolkem,“ prohlásil Šebo v rozhovoru v budově ČT, který si Rajchl nahrál.

Bomba. Host, kterého ČT „vyškrtla“, si to nahrál. Úplně vše. Nyní to jde ven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

Jindřich Rajchl je právním expertem hnutí Trikolóra a mimo jiné jako právník vystupoval proti omezování svobod vyplývajícímu z covidových opatření. Hovořil i na demonstracích a patří k nejviditelnějším tvářím odpůrců vakcín.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Rajchl měl být původně hostem pořadu Máte slovo v České televizi, kde byl avizován mezi hosty na straně odpůrců opatření. „Právě mi volal dramaturg ČT s tím, že mu z Ministerstva zdravotnictví oznámili, že pokud se budu účastnit večerního pořadu Máte slovo, tak zástupci Ministerstva zdravotnictví odmítají dorazit,“ napsal před natáčením pořadu Rajchl na svůj facebook.

Poté přidal i záznam rozhovoru, který v budově ČT vedl s jiným hostem pořadu Máte slovo, mikrobiologem Peterem Šebem.

„Na České televizi mě dnes nevpustili do pořadu Máte slovo a já jsem potkal pana profesora Šeba, který vlastně byl tou příčinou, proč jsem nebyl vpuštěn. Díky tomu, že jsem si ten rozhovor nahrál, tak můžete sami posoudit, jak to dnes v České televizi vypadá a jak s námi diskutují představitelé tohoto státu,“ říká Rajchl v úvodu videa.

Jako první na nahrávce hovoří profesor Šebo, který tvrdí, že Rajchl používá dezinformace a mluví urážlivě. „Já jsem si pustil vaše videa z těch demonstrací a neobjevují se tam pravdy a je to urážlivé,“ spustil vyostřenou debatu Šebo.

„Co jsem řekl a není pravda?“ ptal se Rajchl. „To bychom si k tomu museli sednout,“ odpovídal Šebo.

„Tak uveďte jednu věc, která není pravda nebo je urážlivá,“ trval na svém Rajchl, ale žádné argumenty od Šeba nedostal. „Já se s váma ale bavit nebudu,“ utrousil profesor.

Rajchl ale trval na svém a stále se dotazoval, jaké nepravdy tedy měl říct. „Co je špatnýho na tom, když řeknu, že očkovaní i neočkovaní lidé mají mít stejná práva?“ ptal se advokát.

„No, to je špatně,“ odvětil překvapivě Šebo, což Rajchl ve videu neopomene několikrát důrazně připomenout.

Poté začne Rajchl vytahovat grafy, které měl do pořadu připravené a s čísly na nahrávce konfrontuje i profesora Šeba. „118% proočkovanost, kterou má Gibraltar, protože tam počítají i Španěly, který tam jezdí denně do práce,“  říká Rajchl na nahrávce a usmívá se, že tohle „pan profesor“ ani nevěděl.

„Zemi, kterou jste dávali ještě před měsícem všem za vzor, to je Dánsko, kde je přes 85 % očkovaných, tak nikdy neměli víc nakažených než teď,“ pokračoval Racjhl.

„No to je dezinformace,“ pustil se do něj Šebo, načež ve videu Rajchl ukazuje graf, že je to pravdivá informace.

Poté se Šebo snažil  situaci vysvětlit tím, že i očkovaní mohou koronavirus dále šířit. „Samozřejmě člověk, který je očkovaný, může nakazit, ale roznáší momentálně asi 2,5 krát méně účinně než neočkovaný,“ říkal mikrobiolog, kterému ale do řeči rázně vstoupil Rajchl.

„To není pravda, to je absolutní lež, CDC (americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) to vyloučilo,“ opáčil Rajchl. „Tak v tom případě, o čem se chcete bavit?“ nechápal Šebo.

Rajchl ve videu poté dále ukazuje grafy zemí jako Island nebo Irsko, kde je vysoká proočkovanost, ale stejně tam výrazně vzrostla čísla nakažených. „Tak proč teda budeme vakcinovat ty lidi, proč vakcinovat konkrétní profese, proč vakcinovat děti?“ ptal se Rajchl.

„Je to jediná cesta ven, kdy se všichni nakonec naočkují,“ snažil se vysvětlovat mikrobiolog, načež už celou argumentaci nevydržel a Rajchlovi vpálil osudnou větu: „Kecáte a nerozumíte tomu. Tak vidím, že jsem udělal dobře, že tam nebudete za tím stolkem,“ pravil Šebo, čímž audionahrávka končí.

Podle Rajchla toto je jednoznačná ukázka toho, že Česká televize nedává prostor všem názorovým proudům. „Jednoznačné přiznání toho, že za to může pan profesor Šebo, že si nadiktoval, kdo v ČT být může a kdo tam být nesmí. Je tak jasně vidět, že se z ČT opět stává státní televize, nikoli veřejnoprávní televize. Televize, která dává přednost státu před občanem a různými názorovými platformami, což je mimochodem její zákonná povinnost. Pravdu ale bohužel v České televizi neuslyšíte,“ dodal Rajchl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…