Bordel, výkaly. Křeček toho má dost. Toto ukázala televize

25.02.2022 11:52

Veřejný ochránce lidských práv Stanislav Křeček čelí v posledních dnech opět ostré kritice kvůli výrokům o lidech žijících ve vyloučených lokalitách. Pro svá slova je částí veřejnosti vyzýván k rezignaci. A jinak tomu není ani s problematikou nepřizpůsobivých v Praze, na kterou nyní prostřednictvím reportáže TV Nova poukazuje na sociální síti. Lidé si stěžují na agresivní chování, špínu a šváby. Křeček opět naznačuje, že důležité je hájit také práva většiny.

Bordel, výkaly. Křeček toho má dost. Toto ukázala televize
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Až hororové situace zažívají někteří nájemníci bytů v majetku pražského magistrátu v Praze 9 a 14. Stěžují si na své nové sousedy, kterým město v poslední době poskytlo sociální bydlení.

„Musí být chráněna práva všech. Když volám po řešení, jsem označen za rozeštvávače společnosti...“ reaguje na situaci, kterou obyvatelé pražského domu zažívají s novými „nepřizpůsobivými“ sousedy, ombudsman Stanislav Křeček.

Stížnosti padají především kvůli agresivnímu chování, nepřetržitému hluku i v nočních hodinách, konfliktům.

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

Zoufalí nájemníci se začínají sousedů reálně bát a žádají o pomoc. „Bydlí tady nepřizpůsobiví lidi, rozšířili se nám od léta švábi, křičí na sebe tady, hulákají, jezdí sem pořád policie,“ popsala situaci jedna z nájemkyň paní Ludmila.

Užívání návykových látek jejích sousedů prý není výjimkou. Situace v domě si tak často vyžádá zásah policistů a hasičů. „Byla tady feťačka, běhala tady po chodbě sem a tam a teď tady hořelo nahoře u paní, která chtěla spáchat sebevraždu,“ řekla znepokojeně Ludmila.

„Nepřizpůsobivých sousedů“ se bojí i další nájemníci. „Posledně mi tady bouchala dveřmi, bouchala u bytu, hodila mi tady kameny, nadávala mi. Objevilo se nám tu lidské h*vno na chodbě, pozvracené dveře, smrad, to je neuvěřitelný,“ popsala situaci další nájemkyně paní Chaloupková.

Po domě je také neustále bordel a špína. Někdy se prý nemůžou nájemníci dostat do svého sklepa, jelikož problémoví sousedi nechávají v cestě vozíky, ve kterých vozí vše, co najdou na ulici.

Pod Křečkovým tweetem, v němž zveřejnil reportáž, se objevily rozhořčené komentáře vyzývající ho k odstoupení. Uživatelé se zlobili, že v jiných městech takové zastání nemají.

„Křečku, už by jste neměl být to, co jste, abdikujte,“ rozčiloval se jeden z diskutérů.

„Když už je to konečně taky v Praze, tak už to začíná vadit? Co Ústecký kraj? Ten se v tom topí a Praha mlčí,“ napsal další komentující.

Poškozených nájemníků se už ve čtvrtek chce na jednání pražského zastupitelstva zastat opozice a vyvolat diskusi. „Je to vyvrcholení neschopnosti Pirátů řešit bytovou krizi v Praze. Místo aby se tam umisťovali strážníci, matky samoživitelky, sestřičky, tak se tam umisťují rodiny bezdomovců,“ kritizuje Ondřej Prokop (ANO).

Stejně jako v minulosti je Křečkovi vyčítáno, že neplní svůj závazek ombudsmana „vykonávat funkci nezávisle a nestranně“.

Kritici Křečkovy názory často označují zastaralé a diskriminační, vadí jim jeho nevůle hájit práva menšin. Propírán byl pro své prohlášení, že „ombudsman má řešit i práva většiny či že se „Romové neperou za svá práva tak, aby to bylo vidět“. Pro své výroky na adresu Romů je některými považován za extremistu.

V poslední dnech byl terčem kritiky i kvůli výrokům o lidech žijících ve vyloučených lokalitách. Vyjádřil přesvědčení, že si za situaci mohou sami, chybí jim prý ochota změnit svůj život k lepšímu. Ani v tomto případě tak na sebe výzvy, aby rezignoval na funkci ombudsmana, nenechaly dlouho čekat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…