Boris Johnson po završení brexitu: Lidé věděli, že je to možné. Ale říkali jim, že to nepůjde

25.12.2020 18:23

„Znovu jsme převzali vládu nad našimi zákony a nad naším osudem. Vzali jsme si zpět kontrolu nad každým písmenkem a každou čárkou naší regulace. Úplně a neomezeně. Britské zákony bude vytvářet výlučně britský parlament,“ pochválil v rámci svého projevu vystoupení z Evropské unie a konec pobrexitového přechodného období britský premiér Boris Johnson. Dohoda dle něj přináší novou stabilitu. Občany Spojeného království vyzval, aby okamžik, kdy jsou „znovu skutečně nezávislým národem“, využili ve svůj prospěch.

Boris Johnson po završení brexitu: Lidé věděli, že je to možné. Ale říkali jim, že to nepůjde
Foto: Repro Twitter @BorisJohnson
Popisek: Britský premiér Boris Johnson oslavuje brexitovou dohodu

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Britský premiér ve svém projevu pochválil dohodu s Evropskou unií za to, že ochrání britská pracovní místa a umožní britskému zboží přístup na trh EU bez cel a kvót.

„Dosáhli jsme něčeho, o čem lid této země instinktivně věděl, že bylo dosažitelné. Ale říkali mu, že je to nemožné. Znovu jsme převzali vládu nad našimi zákony a nad naším osudem. Vzali jsme si zpět kontrolu nad každým písmenkem a každou čárkou naší regulace. Úplně a neomezeně. Britské zákony bude vytvářet výlučně britský parlament. Vykládat je budou výlučně britští soudci sedící u britských soudů,“ pochválil brexit britský ministerský předseda v rámci oznámení o uzavření vůbec největší obchodní dohody v hodnotě 600 miliard liber.

K právu Evropské unie též dodal, že Britové budou schopni „stanovit si vlastní standardy a inovovat způsobem, kterým chtějí“. „Budeme schopni rozhodovat se, jak a kde budeme stimulovat nová pracovní místa a novou naději,“ připojil.

Podle Johnsona dohoda znamená „novou stabilitu“ a prosperovat z ní budou „evropští přátelé“ Spojeného království. „Nebude pro Evropskou unii tak špatné mít na svém zápraží prosperující a dynamickou a soupeřící Velkou Británii. A bude to dobré – prosperita se rozšíří napříč celý kontinentem,“ míní.

„Budeme stále vaši přátelé, spojenci a podporovatelé,“ vzkázal zemím Evropské unie. Zdůraznil, že Spojené království nadále zůstane zemí, která je úzce propojena s Evropou a se zeměmi na kontinentu i bez platnosti práva a dohod EU. „Tato země zůstane kulturně, strategicky a geograficky spjata s Evropou,“ ujistil. Neopomenul zdůraznit, že Velká Británie bude i nadále „trhem číslo jedna“ pro unijní země.

„Nemyslím si, že bude špatné, když my ve Spojeném království budeme dělat věci jinak, když si zvolíme jiný přístup k legislativě. A tak říkám znovu naším přátelům a partnerům v Evropské unii, myslím, že tato dohoda znamená novou stabilitu a novou jistotu v čemsi, co občas bylo vztahem zaťatým a obtížným,“ připojil.

Doplnil slova, že od vstupu do Evropské unie roku 1973 bude Spojené království opět „nezávislá země“ i v rámci ochrany svých teritoriálních vod a rybolovu. „Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,“ vyřkl.

Občany své země vyzval, aby okamžik odchodu z Evropské unie i konec přechodného období využili ve svůj prospěch. „A tak je to na nás všech dohromady, jako na znovu skutečně nezávislém národu, abychom si uvědomili nesmírnost tohoto okamžiku a maximálně jej využili,“ vyzval Brity.

Dohodu se nedařilo dlouho přijmout a hrozilo, že po konci přechodného období, které končí 31. prosince – jež znamená konec unijního práva v rámci společných vztahů – že nebudou platit žádná společná ustanovení a že v mnoha odvětvích tak nastane takzvaný „tvrdý brexit“.

V poslední době největší neshody panovaly okolo rybolovných práv i okolo pravidel hospodářské soutěže.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová však britskou radost mírní. Upozorňuje, že Britové již se „nadále nebudou moci těšit prospěchu z členství nebo z jednotného trhu“ či že skončí volný pohyb osob a budou uvaleny hraniční kontroly včetně toho, že přestanou ve Velké Británii platit unijní pasy pro zvířecí mazlíčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…