Boss Novák mohl být na Vánoce z vězení doma. Ale odvolací soud to zatrhl

20.11.2014 20:57

Bývalý senátor Alexandr Novák teoreticky mohl být doma z vězení na Vánoce. Nakonec ale takové štěstí mít nebude. Žádal o podmínečné propuštění, ale Krajský soud v Ústí nad Labem jako odvolací instance rozhodl o tom, že na svobodu hned tak nepůjde. Litoměřický soud Novákovi sice vyhověl, ale ústecký připomněl např. skutečnost, že exsenátor nenastoupil do vězení dobrovolně, a vrátil věc k dalšímu projednání.

Boss Novák mohl být na Vánoce z vězení doma. Ale odvolací soud to zatrhl
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

„Nový termín líčení zatím nařízen nebyl,“ řekl ČTK předseda litoměřického soudu Miroslav Kureš. Novák si od loňského dubna odpykává čtyřletý trest za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. „Nové jednání zatím nařízeno nebylo. Soudce, který má věc na starost, chce nejdříve počkat na pravomocné rozhodnutí o přeřazení odsouzeného do mírnějšího typu věznice. V letošním roce to tedy velmi pravděpodobně nebude,“ řekl ČTK Kureš.

Čekání na policii

Novák požádal o přeřazení do věznice s dohledem. Litoměřický soud mu na začátku listopadu vyhověl, státní zástupce ale podal na místě stížnost. Případ tak bude řešit ústecký krajský soud. V obou případech státní zástupce argumentuje policejním vyšetřováním v Teplicích. Na stadionu, kde Novák pracoval, se našel mobilní telefon.

Dosud neukončené vyšetřování bylo také jedním z hlavních důvodů, proč ústecký krajský soud zrušil rozhodnutí o Novákově podmínečném propuštění. V rozhodnutí, které má ČTK k dispozici, píše, že bude nutné vyčkat na ukončení policejního vyšetřování. „Výsledky tohoto prověřování bude třeba také promítnout do rozhodování o podmíněném propuštění z výkonu trestu,“ píše soudce Tomáš Plha v usnesení.

S odsouzeným bylo zahájeno kázeňské řízení

Soud argumentuje i tím, že Novák nenastoupil do vězení dobrovolně, ale byl zatčen policií a do věznice dopraven. Zpochybňuje také Novákovo vzorné chování. Podle soudu měl Novák v době, kdy v rámci výkonu trestu pracoval na teplickém fotbalovém stadionu nepovolený oblek. Fotoreportéři Nováka vyfotili v bundě se znaky FK Teplice.

„S odsouzeným bylo ve věci zahájeno kázeňské řízení, kdy v jeho závěru mu sice kázeňský trest uložen nebyl, neboť k nápravě odsouzeného postačilo samotné projednání, nicméně v jeho případě se jednalo o kázeňský přestupek, i když byl vyřízen bez citelnější sankce,“ píše krajský soud. Novákův advokát Jan Růžek se k rozhodnutí soudu nevyjádřil. „Nemám od klienta svolení poskytovat jakékoliv informace,“ řekl Růžek ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…