Bouření v USA: Federální soud pozastavil Trumpův dekret proti migraci

04.02.2017 7:51

Federální soud v americkém Seattlu v pátek dočasně zablokoval dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje občanům sedmi muslimských zemí vstup do Spojených států. Opatření má platnost na celém území USA. Informoval o tom server britského listu The Telegraph.

Bouření v USA: Federální soud pozastavil Trumpův dekret proti migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Pozastavení platnosti Trumpova výnosu má trvat do té doby, než justice prozkoumá stížnost, kterou proti dekretu podal Bob Ferguson, generální prokurátor státu Washington.

Trumpův týden starý zákaz už zrušili soudci v několika dalších státech USA, včetně Kalifornie a New Yorku, ale Robartovo rozhodnutí má největší dosah, píše server.

  • Celý text je ZDE

„Ústava zvítězila,“ reagoval Ferguson na nynější rozhodnutí soudu. „Nikdo není nad zákonem, dokonce ani prezident,“ dodal.

Ferguson uvedl ve své stížnosti, že zákaz zasahuje proti ústavou zaručeným právům přistěhovalců a jejich rodin, protože je namířen proti muslimům. Trumpovi poradci naopak od počátku argumentují tím, že proti muslimům opatření namířeno není. Rovněž se domnívají, že prezident má dostatečně širokou pravomoc, aby prosadil výnos „na ochranu Američanů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…