Brali jen zelenou elektřinu. Přišly jim účty. A oni koukají

30.08.2022 12:56 | Analýza

Ceny energií a obecně chudoba trápí levicové a ekologické aktivisty a novináře. Zatímco někteří o této chudobě jen píší, jiní ji zažívají. Kupříkladu novinářka Saša Uhlová z A2larmu už prosí o rady, jak šetřit. „Deset litrů jen za plyn. Říkávala jsem s mírnou nadsázkou, že vydělávám jen na bydlení, ale v tuto chvíli na ně už nevydělám a kdybychom na to nebyli dva, tak nevím, co bych dělala,“ popsala situaci. Ještě hůř jsou na tom ti, kdo odebírají jen „zelenou“ elektřinu. Komentátor Daniel Zeman se svěřil s tím, jak člověku, který dříve platil 8 tisíc na měsíc, teď vyskočila cena 2,5 násobně a za 6 měsíců zřejmě zaplatí skoro 200 tisíc. A to není vše.

Brali jen zelenou elektřinu. Přišly jim účty. A oni koukají
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aktivistka z Klimatické koalice, Michaela Pixová

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Včera novinářka Apolena Rychlíková popisovala, jak bylo těžké psát o chudobě v Česku. „Chyběla data. Ti, co se o osudy Česka B, jak se občas říká, zajímali, byli odkázáni především na práci v terénu a základní údaje o nezaměstnanosti, minimální mzdě, počtu exekucí a lidí v nich,“ řekla.

„Že socioekonomické ohrožení, skrytá chudoba, úpadek veřejných služeb či strach z pádu na sociální dno souvisejí i s vnímáním demokracie, svobody nebo s důvěrou ve stát a jeho instituce, jsou dlouhodobě popisované jevy. V Česku ale delší dobu chyběla opravdu kvalitní datová infrastruktura, skrze kterou by šlo argumentovat. A tak to měli ti, kteří chtěli realitu chudší nebo ohroženější části české populace ignorovat, poměrně snadné,“ píše.

Nicméně se situace podle ní změnila a data jsou. „Známe počty těch, pro něž se každodennost pod vlivem inflace a energetické krize stává neúnosnou. Víme, že chudoba je provázaná se stresem i zhoršeným zdravím. Dokážeme doložit, jak zvyšující se výdaje na základní potřeby ovlivňují atmosféru v domácnostech,“ píše. Nezná ovšem recept na to, jak z čísel opět udělat lidi, aby se „elity“ začaly zajímat.

„Poslední krize postupují rychle a mezi obyvateli rostou obavy o budoucnost,“ varuje. A kdo nad tím mává rukou, ten podle ní ignoruje realitu. Dle Rychlíkové je tedy potřeba „naučit se vidět svět i jinýma očima, než jsou oči privilegovaných tříd“. Tvrdí, že přesto to někteří politici raději popírají, i přes výzkumy.

Nouze však evidentně dopadá i do okolí Apoleny Rychlíkové. Její kolegyně z A2larmu, Saša Uhlová si na sociálních sítích žádá rady, jak v domácnosti ušetřit. „Zajímá mě i to, jakou teplotu snese lednička, jestli ji vážně můžu mít na trojku nebo jestli by to nešlo ještě trochu snížit a jak je to s tou Legionellou (to fakt musím mít v kotli vodu teplou víc než 55 stupňů Celsia? To jsme neměli, ani když ještě krize nebyla). Plus cokoliv dalšího,“ svěřila se na Facebooku.

A popsala neradostnou situaci: „Ano, už podruhé nám zvýšili zálohy na plyn. Ne, že bych to netušila, ale stejně na to zírám. Deset litrů jen za plyn. Říkávala jsem s mírnou nadsázkou, že vydělávám jen na bydlení, ale v tuto chvíli na ně už nevydělám a kdybychom na to nebyli dva, tak nevím, co bych dělala. Zatím jsem polepila pražský byt pasivně agresivními cedulkami, které vyzývají naše syny k praní na třicet, rozumnému používání varné konvice (je to pořád dražší, než si vodu ohřát na plynu?), co nejkratšímu otevírání lednice, atd... utěsníme taky pořádně okna a vytáhneme svetry. Ale to stačit nebude, takže pokud máte dobré nápady jak ušetřit, sem s nimi.“

Kromě ní má nouzi i ekologická aktivistka Michaela Pixová, která například protestovala proti provozu elektrárny ve Chvaleticích. „Tak to je od Nano Energies fakt podpásovka – člověk k nim přejde s vidinou toho, že pomáhá zelené transformaci, a nakonec, i když se zelená elektřina vyrábí de facto zadarmo, tak kvůli tomu jak fungují kapitalistické trhy mi teď poslali rozpis spekulativních cen energie, které mi mají do Vánoc vzrůst cca trojnásobně, a kdoví co bude pak. Mezitím ČEZ přestal brát nové klienty. Mám chuť se odstěhovat někam do přírody a jít mimo síť, ale údajně i na fotovoltaiku jsou teď víc než roční čekačky...  no to jsem zvědavá, kam tohle půjde...“ svěřila se.

V podobné situaci jako Pixová bude zřejmě i známý komentátora Daniela Zemana, jehož ceník za energie externí komentátor Seznam Zpráv zveřejnil. Dotyčný taktéž odebírá elektřinu od společnosti Nano Energies, jejíž součástí je i společnost Elektřina Nazeleno, která dodává elektřinu pouze z obnovitelných zdrojů.

Jeho známý má dle jeho slov dům a topí v něm elektřinou. Dle nového ceníku Nazeleno FLEXI vyjde jedna megawatthodina v průměru na 20 tisíc korun, přičemž například v lednu se počítá s cenou 23 264 korun za MWh. Spotřeba na vytápění za šest měsíců (od září do února) by se pak vyšplhala na částku skoro 200 tisíc korun. Předtím prý v domě vytápění stálo 8 tisíc za měsíc. „Naštěstí ho pan Fiala nenechá padnout a pošle mu asi dva litry,“ okomentoval ironicky Zeman vládní pomoc.

 

A o zhoršujících se podmínkách píše také anarchistická iniciativa Food Not Bombs, která se soustřeďuje na získávání jídla, které by jinak bylo zlikvidováno a jeho rozdávání těm, kdo o něj mají zájem. „Další formou činnosti některých lokálních skupin FNB je pomáhání při akcích různého charakteru: blokády transportů radioaktivního materiálu, atomových elektráren, kampaně proti ekonomické globalizaci a praktikám nadnárodních koncernů apod.,“ uvádí česká odnož této iniciativy.

V Hradci Králové si prý pro toto jídlo zdarma přišlo už padesát lidí. „Stáli na chodníku u nádraží a čekali na porci teplého jídla z várnice. Sotva na všechny vyšlo. Počet hladovějících lidí v #HradecKralove roste. Stejně tak jejich spotřeba alkoholu. Ti stydliví se navíc bojí přijít kvůli těm agresivním. Špatný,“ míní anarchisté a odhadují: „Ono se pak kvůli alkoholu může velmi snadno stát, že se člověk neudrží na nohách a rozbije si hlavu o chodník. Někdo zavolal sanitku, přijela. Záchranáři byli velmi slušní a profesionální, což je obdivuhodný, protože to taky mají těžký. A asi bude hůř, než bude líp.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…