Bramborová zlodějna? Než sníte salát, podívejte, kdo na tom vydělá

24.12.2020 18:31

Sociolog Petr Hampl se táže, kolik jste zaplatili za kilo brambor, ze kterých si dnes většina českých rodin připraví oblíbený bramborový salát. Míří na to, že se tento rok před svátky vyrojily v obchodních řetězcích nejedny slevy, ze kterých nejsou příliš nadšeni zemědělci. „Politicko-ekonomický systém založený na vydírání a okrádání, nic jiného,“ rozetnul Hampl sváteční náladu. Je prý nutná zásadní změna politických poměrů. Text jeho příspěvku nepotěší zejména ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

Bramborová zlodějna? Než sníte salát, podívejte, kdo na tom vydělá
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí
Mnoho lidí v posledních letech čekalo v obchodech příjemné překvapení, že tento rok i přes rostoucí inflaci ušetří na oblíbené příloze ve formě brambor, zvláště pak v období, kdy se využívají nejvíce a to zejména ve formě bramborového salátu, který pak putuje na chlebíčky či k řízku nebo kaprovi na štědrovečerní stůl.  

Kdo ale už tolik šťastný není, jsou samotní zemědělci či sociolog Hampl. „Kolik jste zaplatili za kilo brambor do salátu? U nás v Lidlu vyšly na 15 korun. A víte, kolik za ně dostali zemědělci, kteří je vypěstovali? Někteří korunu za kilo, někteří trochu víc. Třeba až tři koruny za kilo,“ počítá s poznámkou, že to je: „Politicko-ekonomický systém založený na vydírání a okrádání, nic jiného.“

„Postupující likvidace českého zemědělství není něčím, co by se dalo vyřešit dobrovolnou aktivitou a vybízením k přímým nákupům na farmách. To jsou samozřejmě dobré věci. Ale nestačí to. Potřebujeme zásadní změnu poměrů. Politických poměrů. Možná včetně zrušení ministerstva zemědělství a nahrazení jiným úřadem,“ uhodil.

V posledních týdnech se v Česku o zákazníky strhla v souvislosti s bramborami cenová válka. Kilogram brambor se tak leckde dostal na cenu od 5 do 7 korun a spatřit byla možná i taková cena, za kterou by se do fronty na brambor postavili s chutí i lidé za normalizace. Kaufland v Humpolci totiž plodinu prodával za korunu a deset haléřů.

Za nízkou cenu může přebytek na evropském trhu. „Je to dáno přebytkem brambor v Evropě, jelikož není odbyt brambor na hranolky v celé Evropské unii vzhledem k uzavřenému gastro sektoru. Podobné je to i u ostatní zeleniny a u živočišné výroby. Nejvíce to je vidět u vepřového masa, kdy Německo nevyváží prasata do Číny vzhledem k výskytu afrického moru prasat. Ta se importují za podnákladové ceny, které likvidují naše producenty,“ řekla mluvčí Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá pro server iDnes.cz.

Podle některých zemědělců je i problém najít volné místo ve skladech a brambor je tak třeba se zbavit i za cenu, která nereflektuje náklady. Obchodní ředitel Družstva Bramko Aleš Schneiberg pro iDnes.cz pronesl, že kvůli nadúrodě pěstitelé u brambor „nevědí, co s nimi“. Nízké ceny se mu však také nelíbí: „Je to jednoznačně prodej se ztrátou. Některé řetězce promovaly brambory za cenu nižší než 5 korun, například Lidl. To je úplně brutální, nikdy to nebývalo a pro bramborářství je to devastující.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …