Brexit je hotov. Čeští politici gratulují k dohodě, jen Pekarová by viděla radši něco jiného

25.12.2020 15:28

Včerejší uzavření dohody mezi Evropskou unií a Británií o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období vítá většina českých politiků. Premiér Andrej Babiš (ANO) či europoslanec Jan Zahradil (ODS) upozorňují, že je též nutné, aby byla co nejdříve ratifikována. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by však „úplně nejlepší“ bylo, kdyby žádný brexit nebyl.

Brexit je hotov. Čeští politici gratulují k dohodě, jen Pekarová by viděla radši něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí
Uzavření dohody o vzájemných vztazích po skončení přechodného období po brexitu již během Štědrého dne si pochvalovali mnozí britští politici v čele s britským ministerským předsedou Borisem Johnsonem.

A také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová: „EU ukázala svou sílu a jednotu,“ pravila.

I český premiér Andrej Babiš nyní nezůstává pozadu. Evropskému vyjednavači Michelu Barnierovi poděkoval a míní, že jde o historický okamžik. „Brexit s dohodou je skvělá zpráva pro statisíce lidí a obchodníků!“ jásá na Twitteru.

„Doufám, že do konce roku se podaří dohodu prostudovat a odsouhlasit všemi členskými státy, aby mohla začít 1. 1. 2021 platit,“ připojil Babiš. Právě úderem Nového roku totiž skončí přechodné období po brexitu a tedy i platnost evropského práva ve vztazích ke Spojenému království.

I opoziční předseda ODS Petr Fiala vnímá dohodu jakožto dobrou zprávu pro ČR. „Máme s Velkou Británií mimo jiné silné ekonomické vztahy, je to významná země pro náš export, řada našich občanů působí ve Velké Británií, dohoda je pro nás důležitá,“ ohodnotil podle ČTK.

Tak to hodnotí i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Stejně jako premiér, i Zahradil vyzývá k urychlené ratifikaci. „Nepátrejme nyní, kdo ustoupil více, ale pusťme se rychle do ratifikace,“ řekl.

Předseda SPD Tomio Okamura poukázal, že výhoda při vyjednávání byla hlavně na straně Británie. „Jen v Německu je na Británii závislých půl milionu pracovních míst, takže si s dohodou s Británií v prvé řadě oddechla alespoň na chvíli EU a plně se ukázalo, že brexit byl pro Británii výhodný a Británie posílila,“ uvedl.

Předseda komunistů Vojtěch Filip kvituje, že „dohoda je vždy lepší než spory“. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) chválí, že se dohoda se podařila. „Obávala jsem se naprosté ztráty důvěry mezi oběma stranami a negativních dopadů na ekonomiku a životy občanů,“ shrnula své pocity před jejím uzavřením.
 
Potěšení vyjevila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Úplně nejlepší by ale podle ní bylo to, kdyby žádný odchod Británie z Evropské unie nenastal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Dohodu se nedařilo dlouho přijmout a hrozilo, že po konci přechodného období – které končí 31. prosince a znamená konec unijního práva v rámci společných vztahů – že nebudou platit žádná společná ustanovení a že v mnoha odvětvích tak nastane takzvaný „tvrdý brexit“.

V poslední době největší neshody panovaly okolo rybolovných práv i okolo pravidel hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…