Březová nad Svitavou: Je třeba se zamyslet nad smyslem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

13.04.2015 8:12

Ačkoliv Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neshledal při výběrovém řízení na zhotovitele nové kanalizační sítě v Březové nad Svitavou žádné pochybení, Ministerstvo životního prostředí přesto požaduje po radnici zaplacení desetimilionové korekce. Naši redakci zajímala nejen reakce starosty Karla Adámka (Změna 2014, SNK), ale i to, jak se bude chtít radnice se zaplacením pokuty vypořádat a jaké dopady bude mít na hospodaření města. A nejen to…

Březová nad Svitavou: Je třeba se zamyslet nad smyslem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Březové nad Svitavou Karel Adámek (Změna 2014, SNK)

Ačkoliv Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezahájil správní řízení u žádného z projektů na zhotovení kanalizační sítě, u nichž byla zpochybněna transparentnost elektronického losování, stanovisko Ministerstva životního prostředí jako řídicího orgánu Operačního programu Životní prostředí se nemění. Přesně tak se postavilo ministerstvo k výměře desetimilionové korekce za nejasnosti při výběrovém řízení na zhotovitele nové kanalizační sítě v Březové nad Svitavou, a začal tak spor, do kterého se radnice pustila s ministerstvem i Státním fondem životního prostředí. Jak vidíte vaše šance na úspěch?

Přiznávám, že po absolvovaných jednáních jak na Ministerstvu životního prostředí, tak na Státním fondu životního prostředí jsem spíše pesimistou. Nikde nezazněla jediná věta, která by mě posunula k mírnému optimismu. Původně požadované stanovisko ÚOHS nakonec nebylo bráno na zřetel a nově se čeká na vyjádření Policie ČR. Nezbývá, než doufat.

Dokážete si vysvětlit postoj ministerstva? Osobně moc nechápu, proč byste měli platit, když nebylo shledáno žádné pochybení.

V podstatě jsem se dozvěděl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže není v rozhodování ve věcech případných pochybení při poskytování dotací z EU přijatelným partnerem a jeho rozhodnutí není jakkoliv závazné. Potom tedy nezbývá, než se zamyslet nad samotným smyslem podobného úřadu a jeho očekávaných stanovisek ve věcech týkajících se poskytování dotací z EU.

Na zaplacení korekce si město zažádalo o úvěr. Byla vaše žádost úspěšná? A prozradíte nám případně, jak dlouho budete úvěr splácet?

Předběžně jsem požádal úvěrující banku o indikativní nabídku. Musím přiznat, že dluhová služba našeho města by se tím velmi přiblížila hranici rizika. A banka toto riziko monitoruje a vnímá. Přesto máme předběžný příslib této formy financování. Úvěrové zatížení by se promítalo v rozpočtu města po následujících deset let. Je evidentní, že ne nepodstatně.

Jaký dopad bude mít zaplacení korekce, respektive úvěru na rozvoj města?

Nezastírám, že vyčlenit každý rok více než 1 mil. Kč na splátku úvěru a úroků, se kterými se nekalkulovalo, je nepříjemné. Nicméně běžný chod města by touto zátěží neměl být ovlivněn. Pravdou je, že mít možnost umístit tuto částku např. do kolonky rozpočtu města s názvem „místní komunikace“ by bylo mnohem prospěšnější.

Řešení situace se snažil nalézt již váš předchůdce, právní kroky jste však začal podnikat až vy. Nemyslíte si, že tak šlo z jeho strany o podcenění problému?

Myslím, že zde došlo k podcenění samotné příčiny vzniku této korekce. Využít losovačku ke snížení počtu uchazečů o veřejnou zakázku nebylo rozumné. Obzvláště když mi náměstek SFŽP na osobním jednání sdělil, že starostové byli na úskalí losovaček upozorněni a vyzváni k tomu, aby je ve svých rozhodovacích procesech neuplatňovali. Dále pak vidím problém v samotném procesu uzavření mandátní smlouvy a udělení plné moci mandatáři, jež vedlo nejen k provedení losovačky, ale zejména k prozatím udělené korekci.

A interpeloval či sešel jste se v souvislosti s kauzou s ministrem vy sám?

S ministrem nikoliv. Jeho náměstky již ale osobně znám téměř všechny. :)

Ačkoliv nad městem  visel Damoklův meč, váš předchůdce dál nerušeně pokračoval ve výstavbě, aniž to pocítil rozpočet města. Jak zpětně jeho jednání hodnotíte?

Ve výstavbě bylo třeba pokračovat. Některé konkrétní kroky bych činil jinak. Narážíme jak na administrativní, tak i technické nedostatky v průběhu výstavby. Obávám se, že nás čekají ještě horké chvilky. Nicméně aktuálně se nacházíme těsně před branami zkušebního provozu. A to je zásadní.

Jakým způsobem ovlivnila hrozba pokuty rozpočet a investice radnice pro letošní rok?  

Letošní rok je rokem, kdy bych rád uvedl kanalizaci a ČOV do zkušebního provozu. Za přispění a zodpovědného přístupu všech občanů města. Předpokládám, že případné financování formou komerčního úvěru by se uskutečnilo až na přelomu roku, a tím by větší část splátek a příslušenství přešla na další kalendářní období.

Do podobných, byť třeba ne natolik závažných problémů se v Česku dostala řada měst a obcí. Kdo nebo co zde podle vás selhává?

Naše situace je specifická. Jsme zřejmě jediní, kteří uvízli v síti podivných korekcí a přitom mají kladné stanovisko ÚOHS. Je to paradox, s nímž se velmi těžce pracuje či argumentuje. Domnívám se, že selhává obyčejný selský rozum.

Souhlasíte s kritikou na nadměrnou byrokracii v Česku? A jaký zákon vám osobně dělá největší vrásky?  

Byrokracii se nevyhneme. Bohužel. Pokud si ale klade za cíl zlepšit prostředí pro život občanů v našem státě, jistě by se dalo přimhouřit oko. Ale…

Vrásky mi nedělají zákony. Spíše orientace zejména v jejich novelách. Poslední, místy snad až úsměvnou novelou zákona, která zřejmě zatíží většinu měst a obcí, a to výhradně byrokraticky, je novela zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Ale jde o zákon. Budeme ho samozřejmě také ctít a dodržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…