Britská ministryně vnitra kritizovala vstřícnost k teroristům. Už není ve vládě

13.11.2023 19:28 | Monitoring

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová byla propuštěna poté, co kritizovala londýnskou policii, která podle ní dostatečně nezasahuje proti propalestinským demonstrantům. Tyto demonstrace označila za „pochody nenávisti“ a vyzývala k jejich zákazu. Její místo převezme dosavadní ministr zahraničí James Cleverly, do vlády se pak po letech vrací bývalý premiér David Cameron, který povede uvolněný resort zahraničí.

Britská ministryně vnitra kritizovala vstřícnost k teroristům. Už není ve vládě
Foto: Screen twitter StopAntisemitism.org
Popisek: Antisemitský útok v Londýně

Suella Bravermanová už několik týdnů označuje propalestinské demonstrace za „pochody nenávisti“. Bravermanová také naléhala na policii, aby zakázala velkou sobotní demonstraci, která se kryla s plánovanými akcemi ke Dni válečných veteránů připomínající konec pevní světové války.

V týdnu pak odvolaná ministryně vnitra kritizovala britskou policii, která je podle ní zaujatá a nepostupuje proti propalestinským demonstrantům tak tvrdě jako proti nacionálním a pravicovým demonstrantům. Demonstranty při tom označila za „islamisty“ a „lůzu“.

Britský premiér Rishi Sunak se tak v pondělí rozhodl Bravermanovou odvolat. Ta nuceně odchází z pozice ministryně vnitra podruhé za poslední rok, ještě za vlády premiérky Liz Trussové rezignovala kvůli skandálu s utajenými materiály posílanými soukromým e-mailem.

Bravermanovou nahradí ministr zahraničí James Cleverly. Na jeho místo byl překvapivě povolán bývalý premiér David Cameron, který byl přes sedm let mimo velkou politiku.

V prohlášení na sociální síti X, dříve známé jako Twitter, Cleverly uvedl, že je pro něj ctí být jmenován ministrem vnitra. „Cíl je jasný. Mým úkolem je zajistit bezpečnost lidí v této zemi,“ uvedl, jak informuje televize CNBC.

Cameron ve svém prohlášení uvedl, že země čelí „skličujícím mezinárodním výzvám“ uprostřed probíhajících válek na Ukrajině a na Blízkém východě. „V této době hlubokých globálních změn je pro tuto zemi nejdůležitější stát po boku našich spojenců, posilovat naše partnerství a zajistit, aby byl náš hlas slyšet,“ řekl Cameron.

„Přestože jsem posledních sedm let mimo velkou politiku, doufám, že mé zkušenosti – jedenáct let jsem byl předsedou Konzervativní strany a šest let premiérem – mi pomohou, abych byl premiérovi užitečný při řešení těchto životně důležitých výzev.“

Tyto změny přicházejí v době, kdy se premiér Sunak snaží posílit preference vládnoucí Konzervativní strany, která ve všech průzkumech veřejného mínění před parlamentními volbami v lednu 2025 s velkým odstupem zaostává za hlavní opoziční Labouristickou stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …