Britské listy: Teroristé. Pro Čechy jsou to všechno přistěhovalci a muslimové. Jak říká Zeman...

28.07.2016 16:55

Publicisté Daniel Veselý a Bohumil Kartous se na serveru Britské listy rozepsali o stoupencích Daeše. Veselý si všímá především toho, že za posledním útokem stojí právě oni. Právě přívrženci Daeše podle něj podřízli hrdlo 86letému knězi v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray.

Britské listy: Teroristé. Pro Čechy jsou to všechno přistěhovalci a muslimové. Jak říká Zeman...
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

„Tentokrát, na rozdíl od střelby v Orlandu, Mnichově či masakru v Nice, kde nebylo prokázáno žádné napojení na džihádisty, jde s velkou pravděpodobností o chladnokrevně promyšlený zločin motivovaný ideologií tohoto teroristického kultu,“ podotýká Veselý. Následně uvádí, že devatenáctiletý Adel Kermiche vyrůstal ve státem financovaném sídlišti pro sociálně slabé a pro spolčování s teroristy strávil 10 měsíců ve vazbě. „Poté byl navzdory protestům prokurátora propuštěn s podmínkou, že bude pobývat v domě svých rodičů a bude nosit elektronický náramek, který zaznamenával jeho pohyb. Elektronický náramek byl na pět hodin denně deaktivován. Kermiche se navíc musel jednou denně hlásit na policii. V tomto případě opět selhalo bezpečnostní opatření, neboť pachatel podle vyjádření prokurátora spáchal se svým společníkem hrůzný čin právě v době, kdy byl náramek deaktivován,“ pozastavuje se Veselý. Když následně sleduje Kermichův život, uvádí, že teroristé z Daeše dovedou umně využívat duševní prázdnoty a frustrace mladých muslimů žijících v západních zemích a ďábelsky používat novodobé rekrutační nástroje – internet a sociální sítě.

„Jestliže mnozí z nás dovedou nepochopitelně propadnout konspiračním teoriím, aniž by nutně rozsévali teror, Daeš coby ‚svůdná‘ sekta nabízí spoustě labilních a dezorientovaných jedinců východisko z jejich zdánlivě bezvýznamného života,“ řekl. Podle něj se tito džihádisté oportunisticky přihlásí ke každému většímu masakru spáchanému na Západě, aniž by za ním ve skutečnosti stáli. „Ovládají skvěle PR s tím, že hysterická mediální odezva a vybičování strachu a nenávisti proti muslimům je přesně to, co je udržuje při životě. A to je v těchto dnech jejich zbožným přáním, neboť jejich kvazichalífát se stále zmenšuje a zůstávají v něm pouze dvě větší bašty – Rakká v Sýrii a Mosul v Iráku,“ dodává.

Všímá si také toho, že Francie po brutální vraždě kněze vyhlásila totální válku Daeši. „Nic na tom, že Francie zahájila masivní bombardování pozic tohoto kvazichalífátu již před mnoha měsíci. Série teroristických útoků včetně aktuálního incidentu je podle slov papeže Františka důkazem toho, že ‚svět je ve válce‘, přestože šéf katolické církve odmítá hovořit o válce mezi náboženstvími,“ popisuje. Podle něj však porazit chalífát není možné bez spolupráce s Ruskem, Sýrií, Íránem a libanonským Hizballáhem. 

„Avšak samotná představa, že západní svět je ve válce s Daešem, naráží na nejedno úskalí. Daeš je s ním schopen vést maximálně asymetrickou válku, nadto mohutně posilovanou jeho PR a západní mediální hysterií. Je zapotřebí rovněž umrtvit jeho pro mnohé dezorientované jedince atraktivní mýtus. Příčiny obliby Daeše mají totiž více vrstev: od sociálního a kulturního vykořenění až po osobní frustrace ‚rekrutů‘ jeho cílové skupiny,“ uzavřel Veselý. 

  • Původní text ZDE

O vraždě kněze psal právě i Kartous. „Pokud Evropa a USA nedokáží neutralizovat démona Daeš, kterého výrazně pomohly stvořit, dojde na nepřekonatelný rozvrat evropských společností a ochotu naslouchat politickým hochštaplerům, kteří vzývají kolektivní vinu a přesvědčují, že násilí je možné likvidovat násilím a odmítáním vlastní odpovědnosti. Může reálně dojít k návratu o století zpět,“ tvrdí Kartous s tím, že je nutné posuzovat jednotlivé násilné útoky jednotlivě, a nikoliv paušalizovat. V tom se shoduje s Veselým.

„Je úplně jedno, že útočník v Nice byl původně pouhý sociální loser, který nekoketoval s radikálním islamismem, ale s naprosto profánními svody. Masovou vraždu, kterou spáchal, afilioval s ISIS. Je jedno, že útočník v Mnichově byl psychicky nemocný, vnitřně pravděpodobně rozervaný člověk, který nedokázal snést problém s vlastní roztříštěnou identitou. Když vraždil, křičel Alláhu Akbar. Křičel taky, že je Němec, ale to je pochopitelně ‚vedlejší‘, stejně jako inspirace Breivikem, jak poukazuje Veselý. Každý politický populista i každé neseriózní médium vytvoří zprávu tak, aby bylo možné ji číst podle kódu, který přispívá k všeobecné panice a přesvědčení, že islamisté už jsou těsně za hranicemi. Tragikomické, ale naprosto skutečné. Skutečnost v tomto případě určitě není složitější, je naopak zcela jednoduchá,“ popisuje Kartous. 

Češi podle něj nerozlišují, zda útočníci prošli dlouhým obdobím radikalizace, či zda se k ideologii upínají jako k záchytnému bodu. Pro Čechy jsou to všechno přistěhovalci a muslimové. „A jak říká velký státník a obránce práv nebohých Čechů Miloš Zeman, nejsou všichni muslimové teroristé, ale všichni teroristé jsou muslimové. Jeho totalita, nepřipouštějící jakoukoliv pochybnost, je hrozivá,“ pozastavuje se Kartous.

„Jediné řešení, které je možné podniknout, spočívá v neutralizaci toho, co mesmerizuje sociopaty, vytváří strach a paniku a v konečném důsledku nabourává křehkou důvěru, na které tento globalizovaný, vnitřně propojený svět stojí. Největší hrozbou Daeše, byť to možná bude znít krutě, nejsou masové vraždy, k nimž ve jménu této ideologie pomsty za vlastní nemohoucnost dochází, tím úplně největším nebezpečím je, že už dnes se jeví být velmi pravděpodobný příklon k populismu uvnitř evropských společností,“ dodává publicista s tím, že živým a šokujícím důkazem toho je Brexit. 

Evropa je podle něj evidentně zmatená a neví, kde je sever. Evropští politici ještě nepochopili, že stav nouze už nastal a čekají pravděpodobně na to, až se situace úplně vymkne kontrole. Nebudou muset čekat dlouho. „Ještě chvíli, a volání po segregaci a ‚přirozeném‘ výběru se začne naplňovat. Návrat o století zpět,“ tvrdí. Závěrem dodává, že Daeš je problém, který Evropa společně s USA pomohla vytvořit.

„Daeš nelze porazit nálety bezpilotních letounů. Lze ho porazit jen stabilizací Sýrie a Iráku, především. To bude stát hodně úsilí a hodně peněz, pravděpodobně také řadu mocenských kompromisů vůči Rusku, Turecku a Íránu. To je ale pořád docela dobrá cena za to, že se Evropu podaří udržet. Evropští politici by se měli přestat šťourat v nesmyslech a vydávat planá prohlášení,“ uzavřel.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…