Britské listy věří: Jiří Drahoš opravdu může porazit Miloše Zemana

31.03.2017 17:45

Publicista Boris Cvek se na serveru Britské listy zamyslel nad tím, proč by mohl prezidentský kandidát, akademik Jiří Drahoš, porazit současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Britské listy věří: Jiří Drahoš opravdu může porazit Miloše Zemana
Foto: jiridrahos.cz
Popisek: Jiří Drahoš

Podle Cveka byl například správný krok ten, že Drahoš své oznámení ohledně prezidentské kandidatury učinil ve Slezsku, odkud pochází. „Právě hlasy z ‚venkova‘ budou zřejmě v prezidentské volbě ty rozhodující,“ míní. 

Cvek se pak pozastavil i nad výtkou vůči Drahošovi, že je neznámý a politicky nevyhraněný. To by pode něj bylo jistě nevýhodou v roce 2013, kdy zemí zmítaly politické rozdělení a většinový odpor k Nečasově vládě. „Šlo především o volbu proti ní. Kandidát ODS Přemysl Sobotka zcela propadl (necelé 2,5 %) a Karel Schwarzenberg se snažil tvářit jako de facto nezávislá osobnost, což ovšem nemohlo fungovat. Miloš Zeman se snažil vystupovat (ve srovnání s tím, co následovalo po jeho inauguraci) důstojně a hrdě si hrál na levicového politika, který půjde razantně proti Nečasově vládě,“ vyjmenovává Cvek.

Příští rok se však bude hlasovat podle jeho názoru především o Miloši Zemanovi. „Nikoli o vládě nebo o konkrétní politické linii,“ míní. Pokud se tak prý Drahoš vůči Zemanovi vymezí jako v politice nový člověk, který chce bránit extremismu a populismu a který není politicky vyhraněný, může uspět. „Andrej Babiš se také politicky nevyhraňuje a nemá žádný jasný politický program a zřejmě touto strategií výrazně zvítězí ve sněmovních volbách. Drahoše jako prezidentského kandidáta by naopak zaručeně zničilo, kdyby se stal v očích většiny lidí kandidátem pravice nebo levice,“ dodává s tím, že Drahoš musí spojit nespokojené se Zemanem a nabídnout Zemanovým voličům něco, aby přestoupili na jeho stranu. 

Původní text ZDE.

„A to může být prostá důstojnost, uměřenost a váženost. Naopak vyhraněné postoje ve společnost rozdělujících kauzách mohou jeho potenciální příznivce štěpit. Domnívám se, že Miloši Zemanovi u těch jeho voličů, kteří by ho mohli opustit, nejvíce vadí jeho neuměřenost, kontrast jeho osobnosti s prezidentskou funkcí. Čím více bude Jiří Ovčáček v souvislosti s Drahošem vyvádět a čím důstojněji to bude Drahoš přecházet, tím větší je jeho šance, že postoupí do druhého kola a v něm Zemana porazí,“ zmínil Cvek.

Následně pak také srovnává Drahoše s hudebním skladatelem a textařem Michalem Horáčkem, jenž hodlá do prezidentských voleb rovněž promluvit. Drahoš, jak tvrdí Cvek, naprosto s Horáčkem kontrastuje svým vystupováním i společenským zařazením.

„Kdo může lépe představovat schopného člověka než člověk ze slezského ‚venkova‘, který se stal předsedou Akademie věd? Pokud Drahoš navíc kolem sebe shromáždí české podnikatele s dlouho budovanou dobrou pověstí, kteří naprosto kontrastují s Mynářem, Nejedlým a Tvrdíkem a jejich vazalstvím vůči Rusku a Číně, bude jeho kontrast s Milošem Zemanem dokonalý. Klíčové bude mluvit s lidmi na venkově a dát jim pocit důstojnosti a zároveň lidových kořenů a sociální citlivosti budoucího prezidenta,“ řekl závěrem, že toto Zeman se svými bonmoty ani s hradním ansámblem nedokáže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…