Britský ministr financí přiznal, že britská ekonomika odchodem z EU utrpí. A už se křičí

28.11.2018 22:00

Britský ministr financí Philip Hammond se nechal slyšet, že z ekonomického pohledu by bylo pro Británii nejlepší zůstat v Evropské unii. Zároveň doplnil, že současná dohoda ale minimalizuje ztráty. Jeho vyjádření pobouřilo řadu britských poslanců.

Britský ministr financí přiznal, že britská ekonomika odchodem z EU utrpí. A už se křičí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Ještě před zveřejněním vládní analýzy hospodářských dopadů brexitových scénářů Hammond potvrdil, že po Brexitu britský hrubý domácí produkt bude nižší než při setrvání v EU. „Pokud by byla jediným kritériem ekonomika, pak analýza jasně ukazuje, že setrvání v Evropské unii by bylo pro ekonomiku lepším vyústěním, ale ne o moc,“ uvedl ministr financí.

„Premiérčina dohoda s Bruselem zajistí absolutní minimalizaci těchto nákladů,“ řekl Hammond k současnému plánu premiérky Theresy Mayové. Podle nejnovějších oficiálních odhadů by Brity nejvíc bolel odchod bez dohody. 

Nejde však prý pouze o hospodářství, upozornil Hammond. „V otázce britského odchodu z EU je třeba přihlížet také k ‚obnovení kontroly‘ nad rybolovem, migrací a hranicemi či k potenciální možnosti uzavírat se třetími stranami vlastní obchodní dohody,“ zdůraznil s tím, že těchto věcí si lidé cení. „Je pravda, že ekonomika bude velmi mírně slabší, když dohodu provedeme podle toho, co premiérka navrhla a dojednala, ale dopad bude zcela zvládnutelný,“ zopakoval.

Hammondovo vyjádření vzbudilo mezi některými britskými poslanci rozruch. „Je to poprvé, co britský ministr financí otevřeně přiznal, že hodlá poškodit britskou ekonomiku?“ napsal ve svém tweetu zástupce liberálních demokratů Tom Brake.

„Hammondovo přiznání je jistě poprvé v našich dějinách, kdy britský ministr financí obhajoval politiku, která nevyhnutelně přinese škrty ve zdravotnictví, školství, obraně atd.,“ uvedl labouristický poslanec Owen Smith.

Rozvodovou smlouvu již odsouhlasili lídři EU. Nejtvrdší boj se ale očekává právě na britské půdě. Mayová přitom trvá na tom, že současná dohoda je nejlepší možná. Podle lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna se parlament za návrh nepostaví. Dohodu odmítají jak opoziční strany, tak i část vládních konzervativců, a zejména jejich koaliční partner – severoirští unionisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…