Britský tisk odhaluje: Toto je laboratoř, kde Rusové vyrobili novičok

06.04.2018 12:25

Rusko znovu odmítlo obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dceru, kteří byli otráveni ve Velké Británii pravděpodobně nervovou látkou Novičok. Podle zástupce Moskvy v OSN za tím mohou být tajné služby jiných zemí. Jeho britská kolegyně reagovala tvrzením, že Rusko usiluje o odmítnutí expertních závěrů, které mají původ látky ověřit. Podle včerejšího vydání deníku The Times vedou stopy britské vyšetřovatele do tajné ruské laboratoře.

Britský tisk odhaluje: Toto je laboratoř, kde Rusové vyrobili novičok
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na koncertě promluvil i Vladimir Vladimirovič Putin

Podle informací britské tajné služby se podařilo najít tajnou ruskou laboratoř, která údajně vyrobila jed Novičok použitý prý při útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury. Nyní proto policie prověřuje i totožnost Rusa, který cestoval ve stejném letadle jako Skripalova dcera. I když ze začátku britští i ruští experti potvrdili, že dopátrat se původu jedu je téměř nemožné, britský list The Times informoval, že vyšetřovatelé byli s použitím vědecké analýzy a zpravodajských informací schopni bezprostředně po útoku identifikovat zdroj látky, která otrávila Skripala a jeho dceru.

O laboratoři, kde byl jed vyroben, prý Britové věděli ještě před útokem, který se stál začátkem března. Zatím si podle informací The Times nejsou bezpečnostní experti stoprocentně jisti, ale o tom, že se zde jed vyráběl jsou téměř přesvědčeni. Podle expertů je pravděpodobné, že zde Rusové prováděli testy s cílem zjistit, zda je Novičok možné použít k vražedným útokům.

Původní zdroj ZDE

Britská policie nadále pokračuje v pátrání po pachateli, který agenta a jeho dceru otrávil. Prověřuje například totožnost Rusa, který den před útokem cestoval ve stejném letadle, v němž se Skripalova dcera Julija vracela z Moskvy do Londýna. Podle serveru iDNES.cz prověřovaná ruská osoba strávila ve Spojeném království jen několik hodin, pak se opět vydala zpět do Moskvy. Britští vyšetřovatelé nyní zkoumají, za jakým účelem podezřelý člověk z Ruska do Británie přijel. Policisté prověřují ještě několik dalších lidí cestujících v letadle s Julijí Skripalovou, ta se po útoku již pomalu začíná uzdravovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…