Britští piloti mají povolení střílet v Iráku na ruské stroje

11.10.2015 20:12

S odvoláním na zdroje z ministerstva obrany uvedl britský list The Daily Star, že britské stíhačky, které provádějí nálety na Islámský stát v Iráku, budou nově vyzbrojeny raketami vzduch–vzduch. Jejich piloti pak údajně dostali svolení bránit se, pokud by došlo ke střetu s některým z ruských strojů.

Britští piloti mají povolení střílet v Iráku na ruské stroje
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Nikdo neví, co udělají Rusové příště. Nevíme, jak zareagují, pokud se dostanou do kontaktu se západní stíhačkou,“ uvedl údajně jeden z představitelů britského ministerstva obrany pro list s tím, že piloti britských letounů budou proto do budoucna vyzbrojení teplem naváděnými střelami, které jim umožní bránit se. Střely mohou použít i v případě ohrožení života.

Jak ale The Daily Star uvedl, pilotům bylo kladeno, že jakékoli neospravedlněné střety s Rusy jsou nežádoucí a ruským strojům je lepší se vyhýbat, protože by to mohlo přerůst ve velký mezinárodní střet. Situaci nicméně komplikuje fakt, že na sebe piloti nemusí ani zaútočit – stačí prý, aby do sebe narazili. „Když letadla létají nadzvukovou rychlostí, vzdušný prostor se zaplní velice rychle. Může dojít ke srážce nebo k neúmyslnému sestřelení ruského pilota,“ uvedl pro noviny zdroj s tím, že je povinnost chránit vlastní piloty. „Zároveň se tím ale posouváme o další krok blíže k válce,“ poznamenal prý zdroj.

Britské letouny jsou součástí mezinárodní koalice, jež bombarduje radikály z Islámského státu. Nově by tedy měly nést rakety krátkého doletu AIM-132, přičemž jedna taková raketa vyjde podle britského listu na zhruba 200 000 liber (přes 7 milionů korun). Dokáže se pohybovat rychlostí přes 3500 kilometrů v hodině a na cíl ji navádí infračervené čidlo, které vyhledává zdroj tepla.

Rusko i do Íráku?

Rusko už druhým týdnem provádí masivní nálety proti radikálům z Islámského státu v Sýrii, ale Kreml v posledních dnech naznačil, že by své nálety mohl rozšířit i do Iráku, kde radikály v současné době bombardují letouny mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Obavy Britů o vlastní stíhačky před Ruskem vzešly pravděpodobně kvůli několika incidentům, ke kterým už během poměrně krátkého ruského působení v Sýrii došlo. Pentagon tak například v tomto týdnu uvedl, že začátkem října musela americká letadla provést nouzový manévr, aby se nad syrským územím vyhnula právě ruským letounům. Turecko pak zase minulý víkend ostře protestovalo proti narušení svého vzdušného prostoru, kam se omylem dostala jedna z ruských stíhaček.

Jak ukázalo sobotní jednání mezi americkými a ruskými armádními představiteli, dá se složitá situace vyřešit i diplomatickým jednáním. „Jednání bylo profesionální a bylo zaměřeno na realizaci konkrétních bezpečnostních postupů,“ uvedlo ve svém prohlášení americké ministerstvo obrany s tím, že během rozhovorů bylo dosaženo pokroku, a USA se s Ruskem dohodlo, že další jednání se uskuteční v blízké budoucnosti. V jednáních má jít zejména o zajištění bezpečnosti letadel.

 

reklama

autor: jzd

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…