Brno dál politicky tápe. Primátorovi za ANO uvázla jednání

16.05.2016 20:55

V Brně se již poněkolikáté sešli dnes v podvečer zástupci stran, které spolu jednají o možnosti vytvořit šestikoalici. Čtyřkoalice se před několika týdny rozpadla. Den před schůzí zastupitelstva se však na ničem nedohodli. Znovu se mají sejít ve středu večer, řekl dnes ČTK primátor Petr Vokřál (ANO). Sám je však k dohodě jeho hnutí, KDU-ČSL, ČSSD, Strany zelených, Žít Brno a TOP 09 skeptický.

Brno dál politicky tápe. Primátorovi za ANO uvázla jednání
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Debaty o šestikoalici vznikly jako reakce na to, že lidovci vystoupili z koalice vytvořené po volbách v roce 2014 a uzavřeli dohodu s ČSSD, že budou další kroky koordinovat společně a nepůjdou do nové koalice bez druhého. Lidovci dnes také rezignovali na svá tři místa v jedenáctičlenné radě města. „Původně jsme se chtěli setkat až zítra (v úterý), ale na výzvu lidovců jsme se setkali dnes. S ohledem na všechna předchozí prohlášení a vyhlášení jsem však k dohodě spíš skeptický,“ řekl Vokřál.

Podle něj by měly strany nejprve řešit programové prohlášení. „Lidovci a ČSSD ale řeší, kolik kdo bude mít míst v radě,“ tvrdí Vokřál. Ti již dříve řekli, že by měl počet radních kopírovat počet křesel v zastupitelstvu.

Ve středu už by se podle Vokřála mělo ukázat, zda je projekt šestikoalice definitivně mrtvý, či nikoliv. „Momentálně se však těžko hledá něco jiného,“ míní Vokřál. Proti sobě de facto stojí blok 27 zastupitelů ANO, zelených, Žít Brno a TOP 09 a blok 27 zastupitelů ČSSD, lidovců, ODS a komunistů. V zastupitelstvu je ještě nezařazený Tomáš Kratochvíl, jehož ANO pro nespokojenost s jeho prací z hnutí vyloučilo.

Evropské projekty ohroženy

Na úterním zastupitelstvu může teoreticky opoziční blok s Kratochvílem hlasovat o odvolání zbylých radních. „Považoval bych to ale za chybu, protože by došlo k další destabilizaci vedení města. Po odchodu radních z KDU si budeme muset jejich práci rozdělit, abychom to za ně odpracovali, a hledat půdorys pro novou koalici. Uvidíme, jak rychle to půjde,“ řekl Vokřál.

Pokud by rada nefungovala či pokud by zastupitelstvo neschválilo připravované projekty, mohlo by to některé značně zabrzdit. Vokřál jmenoval například rekonstrukce škol, které se musejí dělat v létě. „Jde také o evropské projekty, na kterých je třeba začít dělat, abychom mohli využít spolufinancování z evropských zdrojů,“ doplnil Vokřál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…