Brojí proti Rusku, kde může. „Chce dělat komisařku,“ má jasno ekonom. Jenže časy se mění...

21.02.2024 22:35 | Monitoring

Přijde změna narativu, nebo přitvrdí? Ekonom Pavel Šik přemítá nad tím, jak se někteří evropští lídři budou chtít vypořádat se skutečností, že v evropských zemích se projevuje únava z války na Ukrajině. „Lidé toho už mají plné zuby,“ glosuje nálady ve společnosti. Poukázal na průzkum, podle kterého pouhých deset procent Evropanů věří, že Ukrajina stále může porazit Rusko.

Brojí proti Rusku, kde může. „Chce dělat komisařku,“ má jasno ekonom. Jenže časy se mění...
Foto: Repro Twitter
Popisek: Kaja Kallasová, premiérka Estonska

Ekonom úvodem zmiňuje projev estonské „kariéristky“ Kaji Kallasové na německém Tagesschau. „Burcovala za zabavení zmrazených ruských rezerv v EU, opakovala floskuli o tom, že když Putina nezastavíme na Ukrajině, půjde dál, snažila se vypadat státnicky, když opakovala Rooseveltovy citáty. Prostě chce mermomocí to místo komisařky pro obranu, Leyenová totiž ohlásila, že chce být dál předsedkyní Komise,“ uvádí Pavel Šik.

Jenže nikoho v Německu už to asi nezajímá. „Její rozhovor během dopoledne zmizel zcela z titulní stránky, i když ta je plná v rámci výročí Majdanu zpráv z Ukrajiny. Zcela zapadla zpráva, že EU se v zásadě dohodla na třináctém balíčku kosmetických sankcí proti Rusku. Uršula hraje dál svou roli a hned to oslavila slovy, že ‚musíme nadále degradovat Putinovu válečnou mašinerii‘. Jediným zajímavým bodem jsou sankce na tři společnosti z pevninské Číny, přičemž ta se hned ozvala a sdělila, že bude chránit zájmy čínských společností,“ dodává Šik.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
„Lidé toho mají plné zuby i v Německu, jak ostatně ukázal i průzkum zveřejněný dnes v Guardianu. Ten byl proveden ještě před pádem ukrajinské Avdijivky, odkud museli ukrajinští vojáci utéct a zanechali tam prý mnoho raněných. V něm stojí, že sotva 10 % Evropanů věří, že Ukrajina stále může porazit Rusko, přičemž loni touto dobou většina Evropanů tvrdila, že Ukrajina musí získat zpět všechna ztracená území. Dvakrát více Evropanů (20 %) předpovídá vítězství Ruska,“ přibližuje Šik.

Průzkum také ukázal, že ve všech zemích bylo nejčastějším názorem (v průměru 37 % respondentů), že válka skončí kompromisním urovnáním. Před rokem hrozilo, že vás za ten názor pověsí, pokračuje ekonom.

Nejvíce hlasů, že by se měl vyvíjet tlak na Kyjev, bylo v Maďarsku (64 %), Řecku (59 %), Itálii (52 %) a Rakousku (49 %). Naopak neradikálnější opačným směrem jsou Švédsko, Polsko a Portugalsko.

Autoři průzkumu napsali, že „lídři budou muset najít nový jazyk, který bude rezonovat se současnými náladami“. Bloomberg píše na hlavní stránce, že válka na Ukrajině se po měsících patové situace obrací ve prospěch Putina, dodává Pavel Šik a závěrem si klade otázku: „Takže změna narativu, nebo přitvrdí?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nic proti ženám, ale začínám se přiklánět k názoru, že by neměly mít v rukou politický vliv a vojenskou moc., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 22.02.2024 11:33:05

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …