Brusel a Jan Hus ve válce: Okamura vysvětlil. A připomněl hříchy

06.07.2021 14:29

Češi si užívají prodloužený víkend. Dnes si připomínáme upálení Jana Husa, který volal po reformě katolické církve. Za své snahy byl v Kostnici 6. července 1415 upálen. Do poslední chvíle žádal své bratry a sestry, aby měli vždy na mysli pravdu a aby za ni vždy bojovali. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se bojí, co se s Husovým odkazem stane teď. Zarazila ho slova komentátora HN Petra Honzejka. Ozval se i předseda SPD Tomio Okamura, který Husa vykreslil jako bojovníka proti Bruselu.

Brusel a Jan Hus ve válce: Okamura vysvětlil. A připomněl hříchy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Ve škole se děti učí, že Jan Hus byl kazatel a univerzitní mistr volající po reformě církve. A za své volání byl 6. července 1415 upálen. V Českém království mistrovo upálení vyvolalo husitské bouře.

Europoslanec Jan Zahradil připomněl, že se za posledních sto let výklad Husova počínání několikrát proměnil. První československý prezident T. G. Masaryk na Husovi a jeho následovnících vystavěl problém české otázky, na jejímž základě postavil myšlenku moderního československého státu coby útvaru stojícího na ideálech humanity.

Komunisté z Husa a jeho následovníků udělali bojovníky za sociální spravedlnost, učinili z nich předchůdce komunistické myšlenky.

Jan Zahradil si položil otázku, co se s odkazem mistra Jana Husa stane teď.

„Jsem zvědav, kolik se dnes na fb vyrojí ‚znalců‘, aby nám vysvětlilo, jak to bylo s tím Husem a zejména s husitstvím. Samozřejmě v tom moderním stylu, který mytologii bývalého režimu o tomto období nahrazuje novou mytologií, pouze o 180 stupňů obrácenou. Takže z komunistických bojovníků za sociální spravedlnost se staly pouhé fanatické bandy lapků a žhářů. Podobně převrácený osud potkal třeba také výklad Bílé hory, vzniku Československa nebo odsunu Němců,“ napsal Zahradil na sociální síti Facebook. 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Tenhle ‚odezdikezdismus‘ je projevem jakéhosi zvláštního antikomplexu, který část zdejších elit permanentně nutí ‚vyrovnávat se‘ s minulostí, ‚nastavovat‘ jí zrcadlo atd., ale je ve skutečnosti znakem vnitřní zmatenosti a nízkého sebevědomí,“ pokračoval.

A hned přidal větu z pera komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka.

„Největší masakry jsme si způsobili sami. Zvěrstva husitů stará 600 let odhalují, k čemu se hlásíme,“ napsal Honzejk.

„Tady pan Honzejk z Economie, znalec všeho a takový současný Vajtauer, to už před časem vysvětlil,“ padlo na to konto od Zahradila.

Rýpl si i do exposlance za TOP 09 Miroslava Kalouska, který v loňském roce na sociální síti Twitter napsal, že zvěrstva páchaná husity mu připomínají počínání teroristů z tzv. Islámského státu. Zahradila prý u bývalého lidovce, kterým Kalousek býval, podobná slova vůbec nepřekvapují.

„Jednou lidovec, vždycky lidovec,“ pravil Zahradil.  

Jan Zahradil a Jan Hus

Jan Zahradil a Jan Hus

Jan Zahradil a Jan Hus

Sociolog Petr Hampl k připomínce upálení Jana Husa poznamenal, že mu přijde zvláštní slavit českou prohru. Raději by prý oslavoval vítězné husitské bitvy.

„Ostatně, Jan Hus by byl jen jednou z mnoha obětí tehdejšího příšerného režimu, kdyby jeho smrt neodstartovala nejslavnější etapu českých dějin. Je dobré připomínat, že husitství nepřineslo jen úžasné válečnické výkony, ale také přelomové technologické i organizační inovace a takovou míru demokracie, jaká byla do té míry v křesťanském světě naprosto nemyslitelná,“ napsal na sociální síti.

Jedním dechem dodal, že husité mají co říct i dnešním demokratům.

„Dnes se samozřejmě vyžaduje, aby vzorný euroobčan politicky-korektně opakoval, že husité byli jen zločinecká banda (jak jinak, jako všichni Češi), nicméně to nemůže velikost té doby zastřít ani po těch staletích. ‚Poprvé ve středověké evropské historii účelem nemělo být plnění poddanských povinností vůči feudálnímu pánovi, ale pomoc a obrana země,‘ píše na Zbrojnici Tomáš Gawron. ‚Sebelépe obrněný urostlý rytíř, který zasvětil celý život výcviku a boji, najednou mohl padnout rukou drobné vesničanky, co se sotva před pár dny naučila střílet ze své nové zbraně‘. Pistole v ruce vesnické dívky a puška na stěně dělníkovy chatrče - bez toho není skutečné demokracie.“ uvedl Hampl. 

Petr Hampl a Jan Hus

K výročí upálení Jana Husa promluvil také předseda SPD Tomio Okamura.

„Přeji vám všem hezký svátek našeho národního mučedníka Jana Husa. Jakkoli slovo mučedník zní nevesele, Jan Hus byl člověk jako každý z nás - uměl se radovat, měl rád pivo a lidi kolem sebe. Nebyl to žádný fanatický asketa - právě proto, že měl rád život a lidi kolem sebe, mu ale dalo sílu a odvahu obětovat vlastní život ve prospěch pravdy a lepšího života těch ostatních. Následoval v tom svůj duchovní vzor Ježíše Krista. Tak jako on uznával právo světské moci a princip, co je císařovo dej císaři - což fakticky znamená odluku církve od státu. Na stranu druhou, nad světskou a jakoukoli moc stavěl přirozené lidské právo, kterému on říkal boží, které dává lidem právo odepřít poslušnost tomu, kdo boží zákony porušuje. Jak už jsem mnohokrát řekl, je to středověkým jazykem vyjádřené právo lidí na přímou demokracii, kdy svrchovanou moc má v rukou lid, který ji může kdykoli odebrat vládnoucím elitám v momentě, kdy ji závažně zneužívají,“ zaznělo z úst předsedy SPD.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Husa popsal jako velkého vlastence, který se na Univerzitě Karlově zasazoval o posílení práv českého národa, nelíbilo by se mu prý ani zaplevelování českého jazyka německými a anglickými slovíčky a tak jako kdysi stál proti Římu, čelil by dnes podle Okamury i Bruselu.

„Je zcela nepochybné, že i dnes by stál proti Bruselu jako kdysi proti tehdejšímu Římu. Přičemž být proti Římu tehdy nebylo nic protikřesťanského, ale naopak věrní křesťané se děsili bezvěrectví a zločinů některých papežů. Stejně tak jako dnes, být proti bruselské byrokracii rozhodně není nic protievropského, ale naopak být vlastenec, hájit národ se přímo doplňuje s obhajobou evropských hodnot a tradiční Evropy,“ zdůraznil Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…