Brusel by měl zbystřit: Italové odmítají multikulturalismus a po volbách možná přijde referendum o EU

20.12.2017 7:27

Brusel s obavami vzhlíží k Rakousku, kde byla vytvořena společná vláda lidovců a Svobodných. Ještě hůře však může být z pohledu eurofederalistů příští rok na jaře po volbách v Itálii.

Brusel by měl zbystřit: Italové odmítají multikulturalismus a po volbách možná přijde referendum o EU
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Podle nedávného průzkumu by v parlamentních volbách zvítězilo Hnutí pěti hvězd v čele s bývalou televizní hvězdou Beppe Grillem. Získalo by téměř třicet procent a až asi pět procent za ní by skončila vládnoucí Demokratická levice. Populární Grillo se nijak netají tím, že by jeho strana usilovala o zavedení referenda, ve kterém by mohli voliči hlasovat o vystoupení z Evropské unie. Ačkoli aktuálně své kritické názory na EU nezvykle mírní, těžko by sestavil „prounijní“ vládu.

Průzkum amerického think-tanku Pew Research Center z letošního léta ukázal, že referendum o EU má podporu napříč politickým spektrem. Vyjádřilo se pro něj 57 %, což však zároveň neznamená, že by k odchodu země z EU skutečně došlo. Přesto je 35 % voličů rozhodnutých hlasovat pro „italexit“ v porovnání se sousedními zeměmi vysoké číslo. Itálie navíc patří mezi zakládající členy EHS a v poválečné éře z toho po hospodářské stránce značně profitovala.

V nedávných volbách na Sicílii navíc uspěla Berlusconiho Forza Italia, která oběma zmíněným stranám, byť z uctivé vzdálenosti, „dýchá na záda“. Návratu několikanásobného premiéra země na politické kolbiště však brání zákon, podle kterého se nemůže o nejvyšší funkce ucházet odsouzený politik, což je právě případ Berlusconiho. Ten prakticky po celou svoji politickou kariéru bojoval s obviněními kvůli korupci a zneužívání svých pravomocí, až byl před dvěma lety skutečně odsouzen k tříletému trestu.

O třetí místo se Forza Italia přetahuje s Ligou Severu, která je výrazně euroskeptická. Ačkoli Berlusconiho strana nehovoří o vystoupení z EU, zastupuje „prounijní“ strany v parlamentu pouze Demokratická strana. Zemi navíc sužuje masivní migrace a jak nasvědčuje aktuální průzkum deníků La Stampa a Financial Times, obavy z příliš liberální přistěhovalecké migrace vyjadřují dokonce i voliči levicové Demokratické strany.

„Jsem dlouholetý volič Demokratické strany, ale nyní jsem zvažoval, že dám svůj hlas straně Liga Severu. Abych tím vyslal signál, že mám obavy z toho, jak naše úřady nezvládají problém migrace,“ cituje deník nejmenovaného důchodce z Brescie. Průzkumu se zúčastnilo 1100 respondentů, z nichž přes šedesát procent odmítá ideu multikulturalismu. Většina z nich, stejně jako zmiňovaný respondent z Brescie, míní, že více migrace již země nezvládne.


 

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …