Bruselský Pirát Kolaja o kvótách na potraviny: Ztratili bychom v EU dobrou pověst

20.03.2021 10:03

Pirátští europoslanci podporují senátní odmítnutí potravinových kvót na prodej českých výrobků v ČR. „Případné schválení návrhu by bylo proti základnímu evropskému pravidlu volného pohybu zboží,“ míní místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). „Kvóty na potraviny by poškodily českou pověst i spotřebitele,“ upozornil Kolaja na včerejším výboru pro vnitřní trh na půdě Evropského parlamentu, kde se řešilo téma překážek na vnitřním trhu, tedy i případné české kvóty.

Bruselský Pirát Kolaja o kvótách na potraviny: Ztratili bychom v EU dobrou pověst
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

„Nejenže jsou kvóty na potraviny přímo v rozporu se zásadami jednotného trhu, ale vedly by k vyšším cenám a k horší kvalitě výrobků. Návrh je tak proti vůli spotřebitelů,“ upozornil na jednání výboru pro vnitřní trh Marcel Kolaja.

Na výboru se europoslanci seznámili s výsledky studie o bariérách volného pohybu zboží a služeb v Evropě. Podle ní mimo jiné roste počet evropských občanů, kteří jsou frustrováni tzv. geoblockingem, neboli zeměpisným blokováním obsahu, na nějž se vztahují copyrightová omezení.

Nejenom kvůli riziku zhoršení kvality výrobků Piráti dlouhodobě kritizují návrh z dílny SPD. Ten počítá s tím, že by od příštího roku prodejny potravin o ploše nad 400 m2 musely u některých druhů potravin prodat minimálně 55 % českých produktů. Toto číslo má navíc postupně stoupat každý rok o 3 procentní body až do 73% podílu v roce 2028.

„Jak nám potvrdila Evropská komise, v případě přijetí kvót by Česku hrozila žaloba. Té se málem dočkalo i Rumunsko, které s 51% kvótou pro tamní potraviny přišlo v roce 2016. O čtyři roky později Rumunsko sporné části ze zákona nakonec vyškrtlo,“ připomíná Kolaja.

„Přijetím návrhu by Česká republika popřela svoji dobrou pověst na evropské půdě, kdy dlouhodobě prosazuje odstraňování překážek obchodu v rámci vnitřního trhu. I proto jsem rád, že u senátorů zvítězil zdravý rozum,“ upozornil Kolaja.

Takzvané řízení o porušení smluv aktuálně řeší také Slovensko a Bulharsko. Český návrh nyní bude znovu posuzovat Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…