Brutální Foldyna o knížeti, Kalouskovi a o tom, co se na vás chystá

15.01.2013 9:11

Sociálně-demokratický poslanec Jaroslav Foldyna je od počátku přesvědčen, že nejlepší volbou do úřadu prezidenta je jak pro Českou republiku, tak pro ČSSD Miloš Zeman. „Bude to český prezident, jehož hlavní prioritou je Česká republika a její národ, což už v minulosti dokázal,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. Zhodnotil pro redakci i další kandidáty a uvedl důvody, proč nechce a nebude volit Karla Schwarzenberga.

Brutální Foldyna o knížeti, Kalouskovi a o tom, co se na vás chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Jsem moc rád, že Miloš Zeman uspěl a za úspěch považuji i umístění Jiřího Dienstbiera v tomto náročném souboji na čtvrté příčce,“ říká poslanec. Co ale považuje za velké překvapení, je, že český národ dal tolik důvěry Karlu Schwarzenbergovi, člověku, který v řadě postojů i v zahraniční politice neví, koho reprezentuje a kam vlastně patří. „Z toho jsem velmi nepříjemně překvapen,“ dodává.

Fischer byl umělá postava

Co prý ale Fodynu nepřekvapilo, byl propad Jana Fischera. „On byl takovou umělou postavou. Byly to takové „Věci veřejné“ na prezidenta,“ směje se poslanec.

V kuloárech se hovoří, že mohl být Jan Fischer pouze použit jako takový „předskokan“, že měl odvést náročnou a špinavou práci, aby neunavený a neokoukaný kníže vystoupal na piedestal pozornosti. „Nechci se pouštět do detailů, ale takoví ti kandidáti - nekandidáti, jako byl například pan Dlouhý, mohou naznačovat, že může jít o strategii něčeho a někoho. Zejména pan Dlouhý byl velmi negativně vnímaný, a přesto se tam hlásil. Proč?" ptá se poslanec.

Okamura byl z boje vyřazen záměrně

Tomio Okamura byl podle Jaroslava Foldyny vyřazen záměrně. Jak říká, mohly totiž panovat obavy, že i kdyby se nedostal do finále, svým voličům by mohl následně doporučit, aby volili Zemana. „Nechci zde rozvíjet nějaké splašené teorie, ale je v tom dost podivného, proč paní Bobošíkovou pustili dál, zatímco Tomia Okamuru nikoliv."

Paní Roithová a paní Fischerová zvládly podle Jaroslava Foldyny svou úlohu velmi dobře. „Po celou dobu se projevovaly velmi slušně a velmi důstojně,“ komentoval jejich účast poslanec.

Dienstbier hrál nebezpečnou hru poškozující ČSSD

Zklamal ho prý komentář Jiřího Dienstbiera po zveřejnění výsledků. „To neustálé napadání Miloše Zemana mě poněkud rozladilo,“ konstatoval Foldyna. Je prý vidět, že je senátor Dienstbier obklopen militantními ekopolitiky, kteří jsou zvyklí se takto chovat.

„Pokud jde o rozdělování sociální demokracie, k němuž vlastně dává Jiří Dienstbier impulz, je to velmi nebezpečná hra, velmi poškozující ČSSD,“ říká poslanec. Na druhou stranu ho velmi mile překvapil postoj předsedy strany Bohuslava Sobotky a jeho uvážlivé chování. „Právě v tu chvíli prokázal, že je skutečnou osobností, protože jen ti, kdo nejsou osobnostmi, se chovají jako zhrzené milenky,“ dodal Foldyna. Bohuslav Sobotka se podle něj postavil k celé věci velmi dobře a správně, když podpořil levicového kandidáta Miloše Zemana.

Schwarzenberg není reprezentantem české společnosti

Podle Jaroslava Foldyny by český národ neměl volit Karla Schwarzenberga. „Pan kníže je přece přímo symbolem této vlády, která má důvěru necelých 10 procent občanů. Ta vláda mohla vzniknout především proto, že si vzala jako loutku tohoto šlechtice a Miroslav Kalousek to velmi dobře propočítal na efekt,“ varuje poslanec.

Poslanec je navíc přesvědčen, že Karel Schwarzenberg reprezentuje „takovou podivnou minulost a ještě podivnější budoucnost“. „Nemyslím, že by byl zrovna on reprezentantem české veřejnosti,“ tvrdí Foldyna. Upřesnil, že kníže velmi často mění své postoje, například amnestie – neamnestie, jak se to prý hodí. „On se staví, jako kdyby nebyl druhým mužem této vlády. Vždyť Schwarzenberg spolu s Kalouskem tvoří doslova ikonu tohoto kabinetu,“ rozčiluje se Foldyna. Jak dodal, je právě tato dvojice pilířem stávající asociální vlády a Karel Schwarzenberg se najednou staví, jako kdyby s ní neměl nic společného. „Ten postoj je velmi falešnou hrou,“ dodává Foldyna.

Za církevní restituce a asociální vládu na Hrad?

„On je přece reprezentantem a realizátorem toho, že naši důchodci, postižení, rodiny s dětmi, matky samoživitelky přicházejí o 150 miliard, které tato vláda nadělí především katolické církvi a podivným, na ni napojeným kruhům,“ tvrdí poslanec. Masaryk se podle něj musí obracet v hrobě. „On bojoval proti těm feudálním a šlechtickým mravům, a teď toto," říká poslanec.

„Ta vláda se chová naprosto hulvátsky vůči svým občanům,“ připomíná Foldyna. Rozčiluje ho, když prý slyší, jak Schwarzenberg slibuje, že bude lidem naslouchat. „Licoměrnost tohoto člověka je na takové výši, že by ho lidé neměli volit, nechtějí-li být velmi zklamaní," dodává.

Zeman je česká osobnost a chránil zájmy české země a českých lidí

Lidé by podle něj měli upřednostnit Miloše Zemana. A proč jeho? „Protože i přes řadu výhrad, které vůči němu celá řada lidí má, a já sám poslouchám a čtu řadu výhrad k jeho zahraničně politickým komentářům, nebo k jeho velmi ostrým bonmotům vůči soupeřům či novinářům, nelze přehlédnout tu sílu české osobnosti, kterou Miloš Zeman reprezentuje," říká Jaroslav Foldyna.

Foldyna připomněl, že Miloš Zeman dokázal i v minulosti jít takzvaně „proti proudu“, když to bylo ku prospěchu země, nebo když měl ochránit lidi před podvodem. V této souvislosti připomněl Foldyna kupónovou privatizaci. „Miloš Zeman tehdy řekl jasně ne, je to zlodějna. I když takových lidí byla tehdy menšina, on dokázal stát za svým, byť menšinovým názorem,“ uvádí konkrétní příklad Foldyna.

Dokázal vyvést zemi z problémů a nastartovat její rozvoj

Jak dodává, budoucnost dala Zemanovi za pravdu. Navíc, přestože prý vychází osobně s Václavem Klausem velmi dobře, jako politik neváhá ani dnes říct, že Václav Klaus poškodil tuto republiku. „Byl to právě Miloš Zeman, který proti němu stál a bojoval korektními zbraněmi i v době opoziční smlouvy. Zatímco ostatní buď jenom stáli, nebo kecali,“ dodává poslanec.

Foldyna zároveň připomněl, že to byl právě Zeman, kdo dokázal zkrotit inflaci z deseti procent na pouhá tři procenta. Je to, podle poslance, výsledek Zemanovy velmi rozvážné a citlivé ekonomiky v době, kdy byl premiérem. Například HDP, který se po vládách ODS pohyboval v záporných číslech, a byl -1,6 v době, kdy Miloš Zeman tuto zemi přebíral, dokázal zvýšit na +3,5, kdy Českou republiku předával Vladimíru Špidlovi. „Udělal pro tuto zemi hodně a může udělat i dnes,“ je přesvědčen Foldyna.

Žádná vláda to s ním nebude mít lehké, jde mu o lidi

Poslanec zároveň připustil, že názory a komentáře Miloše Zemana budou rezonovat pro každou vládu – pravicovou či levicovou. „On je skutečně schopen velmi dobře komentovat konání vlády ve prospěch občanů této země, což jistě nemusí být pro vládu příjemné,“ říká Foldyna.

Odmítá ovšem nasazování proti Miloši Zemanovi a jeho obviňování z kroků a zásahů, jakým byl například útok na Jugoslávii. „Já miluji Jugoslávii a považuji útok na ni za zločin, ale zároveň neodsuzuji Zemana tak příkře, jako jiné,“ říká poslanec, který je sám po matce Srb. Jak říká, byla to velmi obtížná doba, která přinutila Zemanovu vládu hlasovat pro přelety a následně, jak se ukázalo, pro bombardování země. „Rychle pak na to tehdy reflektoval česko-řeckou iniciativou a jeho postoje k uznání Kosova českou vládou, v rozporu s usnesením parlamentu, jsou jednoznačně negativní,“ konstatuje Foldyna.

Nekritizujme ho za Jugoslávii, byla to složitá doba

Zároveň připomněl, že Miloš Zeman záhy navštívil po útoku NATO jugoslávského prezidenta Vojislava Koštunicu. „On byl skutečně ve velmi těžké situaci, kdy Madeleine Albrightová tlačila českou vládu k tomuto rozhodnutí a věřte, že znám velmi detailně tehdejší situaci i Zemanovy postoje,“ konstatuje Foldyna. (Česká republika byla členem NATO rovných 9 dnů, než začala Aliance bombardovat Bělehrad. Slovensko, které bombardování odsoudilo, nebylo v té době členskou zemí NATO.)

„Já budu volit Miloše Zemana, protože on je dobro pro občany České republiky. A co je dobré pro občany České republiky, musí být dobré i pro sociální demokracii,“ řekl na závěr pro PrlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…