Brzda, plyn, plácají se v tom. Opozice se pustila do vlády kvůli další uzávěře

23.12.2020 22:05

Vláda dnes rozhodla, že od 27. prosince se v Česku zpřísní omezení proti nemoci covid-19. To, jakým způsobem tak činí, narazilo na ostrou kritiku opozice. „Chaotická a nelogická, systém brzda, plyn,“ tak někteří politici hodnotí nepřehlednost opatření, informuje server iDNES.cz.

Brzda, plyn, plácají se v tom. Opozice se pustila do vlády kvůli další uzávěře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Protiepidemický systém PES sliboval, že opatření budou přehledná, ale není tomu tak, říká poslanec Pirátů Petr Třešňák. Kabinet prý i přes apely pokračuje v „totálním chaosu a nepřehledných opatřeních“. „Začne například znovu platit noční zákaz vycházení, jehož potřebnost není podložena žádnými daty ani expertizami. Přitom jde o zásah do svobody občanů,“ dal za příklad.

Zdrcující je tento postup hlavně pro obchodníky. „Pátý stupeň PES počítá jen s nákupy základních potřeb, nikde ale není řečeno, co se považuje za základní potřeby. Obchody tedy neměly nejmenší šanci se na vyšší stupeň připravit, netušily, zda zůstanou právě ony otevřené,“ dodal Třešňák. „Občané proto netuší, čím se vláda řídí a co do budoucna čekat.“

Předsedkyně kabinetu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyčítá, že vláda se v situaci dál „plácá systémem brzda, plyn“. „Bohužel ale ignoruje nutnost širší podpory a pomoci lidem z postižených oblastí, což velmi podrývá jejich ochotu opatření dodržovat,“ uvedla.

I podle šéfa SPD Tomia Okamury opatření opět postrádají logiku. „Znovu vyzýváme vládu, aby se soustředila na ochranu 17 procent ohrožené populace a ostatních 83 procent občanů nechala žít a pracovat jen při základních opatřeních,“ uvedl.

Předseda STAN Vít Rakušan řekl, že původní systém PES se vládě rozpadá pod rukama. „Předvídatelnost není taková, jak jsme předpokládali. Zase se rozhoduje na vládní úrovni, než abychom mohli rozhodnutí podle přehledného systému předvídat,“ uvedl.

Předseda KSČM, která podporuje menšinový kabinet, Vojtěch Filip opatření považuje za nutná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…