Brzy uplyne 75 let ode dne, kdy spojenci bombardovali českou léčebnu. Omylem

15.04.2018 9:42

Spojenecké nálety na Němci okupovanou Evropu přinášely během druhé světové války nejen oslabení nepřítele a naději na jeho porážku, ale i mnohá utrpení civilistů. Kromě vojensky důležitých objektů totiž bomby často zasahovaly i civilní domy a zařízení. Jedním z těchto tragických omylů bylo bombardování Dobřan na Plzeňsku v noci ze 16. na 17. dubna 1943, které si vyžádalo na 200 obětí. Smutné výročí připomněla ČTK.

Brzy uplyne 75 let ode dne, kdy spojenci bombardovali českou léčebnu. Omylem
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

Za nezdarem z dubna 1943 byl omyl značkařů, kteří nasměrovali bombardéry na Dobřany ležící asi deset kilometrů jižně od Plzně. Na městečko s rozlehlým komplexem psychiatrické léčebny, které bylo po okupaci v roce 1939 přejmenováno na Wiesengrund, dopadlo více než 600 tun bomb. Zahynulo 100 pacientů ústavu, 60 německých vojáků a 35 civilistů. Ze zhruba 750 domů zůstalo bez úhony pouhých 200.

Jako pravděpodobná příčina tragického omylu značkařů je uváděna německá masivní protiletecká obrana a chyby v navigaci. Piloty také zřejmě zmátl jeden z naváděcích letounů, který byl nad Plzní zasažen a patrně ve snaze o nouzové přistání se dostal nad Dobřany, kde se zřítil nedaleko nádraží. Letoun Lancaster, jehož sedmičlenná britsko-kanadská posádka zahynula, se stal prvním sestřeleným spojeneckým letadlem nad českým územím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …