Bubílková jen zírala. Pozvala si řidiče autobusu a ten pohovořil od plic o své práci

05.04.2017 19:02

Moderátorka Zuzana Bubílková přivítala ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls rozezleného řidiče s Příbrami Lukáše Leitermana, který od plic popsal, kolik bere, proč se nebude stávkovat a proč ho štve, co se děje mezi politiky.

Bubílková jen zírala. Pozvala si řidiče autobusu a ten pohovořil od plic o své práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží ve Zlíně

„Dnešní Kauzu dne točíme s nespokojeným řidičem v Příbrami Lukášem Leitermanem,“ oznámila hned na úvod moderátorka. Původně měla být čtvrteční stávka celorepubliková, leč nebude. Proč?

„Někteří zaměstnanci dostali upozornění, že mohou dostat k náhradě až 80 tisíc korun za to, že ty autobusy nevyjedou. Část těch řidičů jsou důchodci, kteří drží tu firmu nad vodou a mají z toho strach,“ prozradil řidič. „Odpracoval jsem 246 hodin a mám 22 500 korun čistého. Přepočítal jsem si to, že mám 81 korun na hodinu,“ zlobil se.

Někteří dostali přidáno, ale údajně to má háček. „My jsme měli 90 korun hrubého, tak nám to teď zvedli na 98, teda o osm korun, ale zaměstnavatel nám sebral tři procenta na odměnách, takže jsme skoro na původní částce... Já jsem si v novinách přečetl, že nějaký řidič v Kladně může mít až 33 tisíc. No dobře, ale za kolik hodin práce?“ ptal se dál rozzlobený řidič.

Celý rozhovor naleznete zde.

Šofér autobusu z Příbrami se rozčiloval, protože stávka má být tlakem na politiky. V zákulisí se prý mluví o tom, že firmy žádají řidiče, aby stávkovali a vymohli si navýšení peněz na politicích. Přitom se údajně nehraje o nic menšího než o kolaps autobusové dopravy.

„Do pěti let odejdou důchodci a někteří lidé, jež tady byli už dlouho, a hrozí kolaps dopravy. Když se bavím s cestujícími, tak ti nám fandí. Akorát děti byly naštvaný, že taky nemůžou stávkovat. Ony mi říkaly, že by taky stávkovaly, ale nemůžou, že musejí stejně do školy.“

Host pořadu se zlobí také kvůli ping-pongu, který mezi sebou hrají politici, a řidiči na to doplácejí. Jak takový ping-pong vypadá? Jednou premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbí, že budou peníze na platy, pak to ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyvrátí anebo naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…