Buď Zemana odvoláme teď, nebo už bude pozdě. To, co páchá, je velezrada. Autor petice za odvolání prezidenta promlouvá na Šafrově fóru

09.12.2015 15:39

Zemí již několik týdnů koluje petice „Prezidente, odejděte“. Text odkazuje na petiční hnutí studentských vůdců z roku 1989, kteří při desátém výročí sametové revoluce požadovali odchod Václava Klause a Miloše Zemana. Jeho autorem je aktivista Pražského Majdanu a spolku Podhradí Michal Majzner. V rozhovoru pro Svobodné fórum vyzývá senátory, aby podali na prezidenta ústavní žalobu dříve, než bude pozdě.

Buď Zemana odvoláme teď, nebo už bude pozdě. To, co páchá, je velezrada. Autor petice za odvolání prezidenta promlouvá na Šafrově fóru
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Prezident Zeman v Partii

Petice, kterou senátoři projednají ve čtvrtek, žádá senátory, aby se „zabývali počínáním a některými výroky prezidenta Miloše Zemana“ a případně se obrátili na Ústavní soud. To znamená zahájení procedury ústavní žaloby, které čelil Václav Klaus v roce 2013.

Petice, kterou podepsalo dvanáct tisíc občanů, obviňuje prezidenta Zemana z velezrady. Ta měla podle Majznera být hned trojí. „Prezident Zeman soustavně šíří ruskou propagandu, nerespektuje ústavní hodnotový systém ochrany lidských práv a útočí na ústavní pořádek v České republice,“ vyjmenoval velezrádné jednání.

Petici Majzner založil již před rokem a půl. Zjistil si prý, že se Senát musí zabývat každou peticí nad deset tisíc podpisů, a proto je trpělivě sbíral, dokud požadovaného počtu nedosáhl. „Loni v srpnu, kdy ruská vojska masivně útočila na východní Ukrajině, jsem si uvědomil, že ve výrocích Miloše Zemana něco nehraje. Ještě na jaře prezident říkal, že kdyby na Ukrajině došlo k ruské invazi, tak je nejenom pro sankce, ale také pro zásah Severoatlantické aliance. Jenomže v srpnu a září, když ruská invaze již probíhala a právě vrcholila, začal Miloš Zeman říkat, že se o žádnou invazi nejedná,“ vysvětloval své důvody.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Miloš Zeman podle Majznera převzal kremelský výklad ukrajinských událostí. „To by prezident dělat neměl,“ dodává Majzner. Přiznává, že jeho petice byla navázána na hnutí Pražský Majdan, který na Staroměstském náměstí sbíral podpisy každý víkend. Podpisy pak prý sbíral i 17. listopadu 2014 mezi demonstranty s červenými kartami na Národní třídě. Přesto trvalo sbírání 12 000 podpisů až do března.

Závěrečnou fází celé akce, jak Majzner Svobodnému fóru prozradil, byl nátlak voličů na senátory. Na webu si mohli stáhnout předpřipravený koncept dopisu, který mohli poslat svému senátorovi. V něm mu vysvětlovali, proč by měl hlasovat pro ústavní žalobu na prezidenta.

Právníci, které si k posouzení názorů petentů najal Senát, vyjádřili názor, že některé výroky prezidenta Zemana mohou být na hraně, ale takové závažnosti, aby to ospravedlňovalo ústavní žalobu, rozhodně nejsou. S tím však aktivista Majzner rozhodně nesouhlasí. „Někteří, myslím, to brali poněkud povrchně, ztratili se v množství výroků, které Miloš Zeman pronesl,“ řekl Svobodnému fóru.

„Miloš Zeman si hraje s ohněm, což kromě nás říkají také odborníci včetně psychologů,“ zdůrazňuje aktivista. „Nálady ve společnosti se radikalizují, muslimští spoluobčané čelí verbálním útokům a situace se hodně zhoršuje,“ vyčítá prezidentovi, který prý k této radikalizaci společnosti zásadně přispívá.

Miloš Zeman podle něj již není v dobré zdravotní kondici, například při projevech zřetelně zadrhává. Toho prý zneužívají lidé kolem něj, například podnikatel Martin Novotný s evidentními vazbami na Vladimira Putina. A to vše se spojuje se Zemanovými dlouhodobě známými vlastnostmi. „To znamená nepřátelství vůči lidem, kteří ho kritizují, a naopak vysoká loajalita k těm, kteří mu někdy pomohli,“ vysvětluje.

Majzner očekává, že Senát se usnese na silném vyjádření proti prezidentovi. Výsledkem by mohla být ústavní žaloba před Ústavním soudem, z níž by mohlo vzejít odvolání prezidenta. Majzner sám to vnímá tak, že dnes jsou jen dvě možnosti. Buď „ústavní právo vyhodnotí počínání prezidenta jako nebezpečné a ohrožující demokracii“ a zasáhne proti Miloši Zemanovi včas. „Anebo budeme opatrní a pak už může být pozdě,“ dodává. Ale v tom případě prý nemá smysl, aby možnost odvolání prezidenta v Ústavě vůbec byla.

Současná mezinárodní situace ve spojení s „pitoreskní sestavou na Hradě“ podle Majznera představuje pro naši zemi vražednou kombinaci.

Přesto však není pesimista. Miloš Zeman podle něj „rozumí síle“, což se ukázalo, když po náležitém tlaku zrušil svou účast na přehlídce na Rudém náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…