Budeme muset v ČT škrtat, když nám nebudete víc platit! vyhrožuje občanům ředitel Dvořák

26.10.2016 8:42

Pokud se nezvýší koncesionářský televizní poplatek, bude muset Česká televize omezovat vlastní tvorbu. V rozhovoru pro server E15.cz to uvedl generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák.

Budeme muset v ČT škrtat, když nám nebudete víc platit! vyhrožuje občanům ředitel Dvořák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

„Podívejme se na to z pohledu reálných cen. Jestliže v roce 2008 činil 135 korun, nyní je, přepočteno přes inflaci, jeho reálná hodnota 114 korun,“ řekl Dvořák o televizním poplatku.

Celý text je ZDE

Upozornil, že ČT si v době přechodu z analogového na digitální vysílání vytvořila určitý finanční polštář, ze kterého čerpá prostředky na nutné mimořádné investice. „Platili jsme z něho například výstavbu nového studia v Brně. Pokud se ale s financováním nic nestane, časem bychom museli začít razantně omezovat vlastní tvorbu. Je několikanásobně dražší než zahraniční akvizice pořadů a tvoří společně s náklady na vysílání hlavní část našich výdajů,“ varoval. Jak konkrétně by se takové omezování vlastní tvorby mělo projevit? „To znamená snižovat výrobu řádově v jednotkách až nižších desítkách procent. Což vzhledem k našemu rozpočtu představuje desítky až stovky milionů korun ročně,“ uvedl Dvořák.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš před volbou prezidenta podpoří Miloše Zemana?

89%
hlasovalo: 6862 lidí

Vzhledem k tomu, že zvyšování poplatku nebo jeho indexace, tedy jeho navázání na inflaci, je politicky nepopulární téma, politici by podle Dvořáka možná slyšeli na změnu účtování DPH. „Tím bychom ročně ušetřili asi šest set milionů korun,“ podotkl Dvořák a dodal: „Na přechodnou dobu bychom část peněz, které by nám z toho zůstaly, cíleně směrovali na přechod k DVB-T2. Jakmile by přechod skončil, DPH by televizi zůstala a garantovala budoucí financování vysílání na mnoho dalších let.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…