Budete žrát trávu? České hospodářství: Babiš si nepočte

11.06.2020 8:40

Předseda vlády Andrej Babiš rád říkal, že česká vláda zvládla koronavirovou krizi nejlépe na světě. Později své tvrzení korigoval a konstatoval, že patříme k zemím, které krizi zvládly nejlépe. Holedbá se také tím, že jeho vláda napumpuje do ekonomiky až bilion korun, aby ji znovu postavila na nohy. Jenže vedle Babišových slibů jsou k dispozici tvrdá čísla, která ukazují, že česká ekonomika se řítí do opravdu velmi hluboké propasti.

Budete žrát trávu? České hospodářství: Babiš si nepočte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Detail tisícikoruny, ilustrační foto

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou, kterou si do vlády sám přivedl, mluví o tom, jak do ekonomiky napumpují stovky miliard korun. Babiš slíbil dokonce až jeden bilion. Realita je však taková, že místo jednoho tisíce miliard vláda uvolnila několik desítek miliard. A ekonomika se řítí do propasti.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí

Ředitel Centra pro studium Evropské unie v Liberálním institutu, který vystudoval ekonomii na ESF a mezinárodní vztahy na FSS Masarakovy univerzity, David Bartas k tomu na sociální síti Facebook poznamenal, že nastal čas skončit s iluzí, že Česká republika koronavirovou krizi zvládla.

„Konec iluze, že česká vláda krizi zvládla nejlépe ze všech. Není to pravda ani ze zdravotního hlediska. Zato ekonomiku Babiš se Schillerovou dořídili rovnou do katastrofálního stavu. Pátý nejhorší výsledek na světě – 9,6 %. Z toho se budeme dostávat nejméně další čtyři roky,“ napsal.

Vláda se podle něj bude vymlouvat na to, že jsme menší ekonomika a navíc otevřená světu, závislá na exportu, takže vlastně vláda nemohla udělat o moc víc.

Bartas vysvětlil, že Babiš se svými podřízenými mohl udělat víc.

„Pomoc firmám byla všude na západ od nás výrazně jednodušší a rychlejší. Vláda nás nutí ještě nyní dodržovat spoustu opatření, která řada států neměla zavedená nikdy. Přitom tu žádné riziko nákazy není. Lidé v rouškách nebudou navštěvovat různé služby a chodit po obchodech. Propad je tím hlubší. Levicová vláda ANO a ČSSD už sedm let vede politiku zvyšování dávek, dotací, byrokracie a výdajů. Neudělala jediný krok, abychom byli vůči krizím odolnější,“ nešetřil kritikou ekonom.

Je přesvědčen, že by české ekonomice pomohlo, kdyby vláda snížila byrokracii, přestala přerozdělovat balíky peněz a nechala by podnikatele volně dýchat. Koalice ANO a ČSSD jdou však přesně opačným směrem.

Česká ekonomika se propadá

Poradce Petr Sedláček upozornil, že nemusí být dost peněz ani na provoz úřadů práce. „Úplně největší srandou je, že nebudou prachy ani na provoz pracáků,“ napsal. A přidal smajlíka.

Česká ekonomika se propadá

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler varoval vládu, že každý zbytečný zákaz táhne nás všechny ke dnu.

„Čím větší restrikce při boji s covidem, tím hlubší krize. Výjimkou jsou USA s obrovským vnitřním trhem, navíc si tisknou dolary. Rozhodla i rychlost pomoci podnikům. Chtěl jsem to jinak, ale strach byl v Česku i na štábech silnější. To už je minulost. Je čas snížit fixní náklady – u státu i firem a odvážní přeplavou! Každý zbytečný zákaz nás táhne ke dnu. Hlavně už se přestat bát virózy!“ doporučil důrazně.

Česká ekonomika se propadá

Glosátor veřejného dění Honza Paluska vyjádřil naději, že jako první budou „žrát trávu“ ti, kteří Babiše podporují nejhlasitěji.

„Vláda zvládla koronavirus na jedničku... v rámci univerzální spravedlnosti doufám, že první budou žrát trávu její fanoušci a moudráci, kteří jeli ‚ať je klidně zavřeno rok‘,“ zlobil se.

Česká ekonomika se propadá

Redaktor domácí redakce České televize Jan Beránek konstatoval, že Babiš chtěl Česko zviditelnit, ale zrovna takhle velkým propadem ekonomiky si to asi nepřál.

„‚Dokázali jsme nemožné a na mapě Evropy jsme hvězdou.‘ Andrej Babiš. Ale takhle to asi nemyslel, že ne?“ zeptal se Beránek.

Česká ekonomika se propadá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…