Budoucnost jaderné energetiky: Geopolitické otázky budou bezesporu hrát roli, tvrdí Drábová

18.05.2018 18:00

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla Dana Drábová. A řeč byla především o budoucnosti jaderných elektráren.

Budoucnost jaderné energetiky: Geopolitické otázky budou bezesporu hrát roli, tvrdí Drábová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana drábová

Drábová úvodem hovořila o stavbě nových jaderných bloků. „Toto rozhodnutí jako klíčové je neustále odsouváno. Nedivím se tomu, protože toto rozhodnutí je zatíženo vysokou mírou pravděpodobnosti, že na základě dnešního stavu věcí rozhodnou chybně a za nějakých dvacet třicet let budou pranýřováni,“ sdělila Drábová s tím, že úlohou státu je zajistit svým lidem bezpečnost. „A to včetně bezpečnosti energetické. A energetická bezpečnost je dlouhodobá záležitost,“ dodala Drábová.

„Rozhodovat o investici, která se začne stavět v roce 2025, fungovat začne v roce 2035, to jsou záležitosti, které jsou nesouměřitelné se čtyřletým volebním obdobím. Přesto bych uvítala, aby se tady našel politik, který i s vědomím toho, že může rozhodnout špatně, prostě rozhodne. Ale nikomu se nechce,“ podotkla Drábová.

Dále Drábová hovořila také o bulharském tendru. „Ukazuje se, že to rozhodování nemá jenom technickou nebo ekonomickou rovinu, ale má zejména rovinu politickou,“ zopakovala Drábová. Tendru v Česku by se podle ní měli zúčastnit všichni, kteří by měli zájem. „Neoslovit někoho z nich znamená zúžit si to pole rozhodování zbytečně,“ řekla Drábová.

„Geopolitické otázky do toho budou vstupovat, bezesporu,“ zmínila pak šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Rozhodnutí, že půjdeme cestou určitého typu reaktoru, znamená, že jdeme na srovnatelnou technologii, která má srovnatelné parametry, jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska té elektrárny,“ dodala Drábová a rozhovořila se mimo jiné o Rosatomu. 

„Mezinárodní projekty Rosatomu trpí poměrně velkými komplikacemi z hlediska dodržování harmonogramu. Jediný projekt, který Rosatom dokončil alespoň v rámci harmonogramu, je v Číně,“ sdělila Drábová.

A rozhovořila se i o čínských dodavatelích. „O té Číně toho vlastně víme málo. Jediné zahraniční projekty, které organizovala, jsou v Pákistánu,“ zmínila Drábová s tím, že Čína je naprostý tahoun rozvoje jaderné energetiky. 

Závěrem se Drábová vyjádřila k jaderné dohodě, od níž Spojené státy v minulých dnech odstoupily a kterou bude Írán podle svých slov i nadále dodržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…