Buďte klidní. Česko má prý třicátou nejsilnější armádu světa

05.09.2014 9:40

Která armáda je nejsilnější? Server Týden.cz přináší pohled do žebříčku 106 armád a odhaluje mnohé nepředpokládané zajímavosti. Je však třeba zdůraznit, že jaderný potenciál není v hodnocení brán v potaz. Jde jen o konvenční síly na zemi, na moři, ve vzduchu a v kosmu. Česká republika zaujímá na žebříčku slušnou třicátou příčku.

Buďte klidní. Česko má prý třicátou nejsilnější armádu světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lehký tank Praga LTP v celé své kráse

Server Týden.cz vychází z Global Firepower Indexu, který srovnává jednotlivá vojska na základě padesáti kritérii, hlavně podle jejich síly a výzbroje. Česká republika je na 30. příčce. Těsně před Českem jsou Švýcarsko (27.), Španělsko (28.) a Švédsko (29.).

Podle zmíněného žebříčku zaujímá například izraelská armáda jedenácté místo. Z evropských zemí (mimo Ruska) je prý vojensky nejmocnější Británie - na 5. místě. Velkou výhodou pro ni jsou podle Global Firepower Indexu zásoby ropy, která patří mezi zmíněná kritéria. Londýn tak nemá problémy s pohonnými hmotami do tanků nebo letadel. Dalším důležitým faktorem je i geografie. Také ta je pro ostrovní Brity výhodou. Německo zaujímá se svými 183 tisíci aktivními vojáky místo sedmé.

Server Týden.cz zdůrazňuje, že jaderné zbraně citovaný index do svých propočtů nezahrnuje. Jde jen o konvenční síly na zemi, na moři, ve vzduchu a v kosmu.

Armáda Ruské federace zaujímá druhou příčku

A jak je na tom ruská armáda? Ta má údajně nejvíce tanků na celé planetě. Plus minus 15 500. To znamená, že má nejmocnější pozemní vojsko světa. Celkově zaujímá Rusko na Global Firepower Indexu druhou příčku.

Silnější armádou je pouze ta americká. Disponuje mimo jiné 8325 tanky, 13 683 letadly a 473 loděmi. Z nich je 10 letadlovek, 15 fregat, 62 křižníků a 72 ponorek. Aktivních vojáků má Pentagon 1,43 milionu.

Statistiky o výzbroji prozrazují, že například Ukrajina disponuje 4112 tanky. Pro srovnání uveďme, že Česká republika má jen 123 kusů. Server poukazuje na to, že Ukrajina podle uvedené statistiky má ve svých skladech stále značné množství výzbroje. Údaje GFI vycházejí ze stavu začátkem března tohoto roku.

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …