Buďte vůči Rusku tvrdší, žádá TOP 09 Stropnického

20.03.2018 12:30

Opoziční TOP 09 ve Sněmovně požádá vládu v demisi a šéfa diplomacie Martina Stropnického (ANO), aby reagovali na tvrzení Ruska, že jed použitý v Británii k pokusu o vraždu někdejšího dvojitého agenta a jeho dcery mohl pocházet z České republiky.

Buďte vůči Rusku tvrdší, žádá TOP 09 Stropnického
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vyjeli ve dvou historických a jedné moderní tramvaji

„Budeme chtít usnesení, které odmítne tvrzení ruské strany,“ uvedla poslankyně Helena Langšádlová. Do Černínského paláce by podle ní měl být předvolán ruský velvyslanec a je na místě uvažovat o vyhoštění ruských diplomatů. Šéf české diplomacie postupuje podle TOP 09 v případu laxně a tvrzení Ruska ČR poškodilo.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila měl Stropnický reagovat ihned o víkendu. „Pro nás je nepřijatelné, aby český ministr zahraničí reagoval slovy, že nebude kazit víkend ruskému ambasadorovi a předvolá ho nějaký další den,“ uvedl. Kdyby podle něj diplomacie reagovala okamžitě, nemusela by vláda čelit kritice. Pozvat ruského velvyslance považuje TOP 09 „za naprosté minimum“ v řešení situace. Pokud Rusko ČR obvinilo, mělo by předložit důkazy, zdůraznila Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Zástupci vlády odmítali v pátek situaci komentovat s odvoláním na pondělní zasedání unijních ministrů zahraničí, ti ve společném prohlášení vyzvali Rusko, aby bezodkladně odpovědělo na otázky Londýna a mezinárodního společenství ohledně nedávného útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury. Podle EU byl útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru 4. března „bezohledný a nezákonný čin“, který ohrozil životy mnoha civilních občanů.

Stropnický při odchodu z jednání ministrů EU řekl, že otázka případných dodatečných sankcí vůbec diskutována nebyla. „Nedokážu vyloučit, že by to třeba mohlo být předmětem jednání prezidentů a premiérů na Evropské radě,“ podotkl. Česko i další země, které Moskva označila o víkendu za možné původce látky použité k útoku, na jednání toto nařčení odmítly, doplnil Stropnický.

O dalším postupu mohli dnes ráno diskutovat účastníci pravidelného zasedání Bezpečnostní rady státu, mluvčí kabinetu Barbora Peterová otázku nekomentovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…