Byl bych rád, kdyby k brexitu nedošlo... Telička si sedl u Takáče a mluvil

08.04.2019 21:59

Možností, jak Velká Británie opustí, nebo neopustí Evropskou unii, je více, jaké jsou jejich šance, však neví nikdo. Hostem moderátora Daniela Takáče v Interview na České televizi byl europoslanec, místopředseda Evropského parlamentu a bývalý eurokomisař Pavel Telička (Hlas), který hovořil o tom, jaké možnosti vidí jako nejpravděpodobnější a zda brexit nastane tento pátek, na konci června, nebo za rok, či nikdy.

Byl bych rád, kdyby k brexitu nedošlo... Telička si sedl u Takáče a mluvil
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

„Už to nejsou jen Britové, kteří mají brexitu plné zuby. Tato krizová sága, která trvá příliš dlouho, je už unavná a stále ani není jasné, co bude tím výsledkem, a vůbec kdy nastane,“ řekl na úvod europoslanec Telička s tím, že to zaměstnává v EU všechny příslušné orgány.

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí

„Tak proč to tedy vy politici Britům děláte,“ zarazil Teličku otázkou moderátor. „Kdyby záleželo na některých z nás, tak je dávno hotovo,“ odvětil europoslanec, podle kterého je problém primárně v Londýně.

Připomněl obsah dopisu, kterým britská premiérka oslovila prezidenta Evropské rady Donalda Tuska, v němž jednoznačně říká, že dohoda o vystoupení, tak jak byla sjednána, bude v případě, že nebude tvrdý brexit, tím dokumentem, na základě kterého Británie vystoupí. „Britská strana tedy ten dokument nezpochybňuje. Opakovaně byl prohlášen Brity za nejlepší dohodu. Problém je ale vnitropolitická situace, která je důsledkem nepřipravenosti,“ míní Telička.

„Teď už si myslím, že parlament, který se prakticky nedokáže na ničem shodnout, což byl problém, se alespoň dokáže shodnout s britskou vládou, že chce spořádaný odchod na základě dohody, která je na stole,“ řekl s tím, že nyní je to jen o tom, jak britská politická reprezentace najde východisko z celé situace, tak aby dokument mohl být už schválen a Británie mohla z EU odejít, jak chtěli voliči.

Na otázku, jestli Británie odchází v pátek, europoslanec zareagoval slovy, že s jistotou zde lze pouze říct, že s jistotou nelze říct nic. Tuto variantu by ale určitě zcela nevylučoval, moc šancí jí však nedává. Považuje ji spíše za nepravděpodobnou. „Pravděpodobnější je odchod později. Sám očekávám, že dojde k odkladu. Otázka zní, zda to bude odklad x, nebo y,“ věří Telička.

Upřesnil, co se na britské politické scéně posunulo, že má podle něj smysl čekat. „Lídři hlavních politických stran spolu začali jednat,“ uvedl a dodal, že ale není velkým optimistou, jelikož zatím to vypadá spíše jako přešlapování na místě. „Neříkám, že je tam zcela klid zbraní, ale přece jen se zbraně trochu zklidnily,“ pozoruje Telička. „Myslím, že si strany uvědomí, co je zcela nežádoucí a co je přínosnější,“ doplnil.

Nícméně politická krize, ve které se Británie v tuto chvíli nachází, podle Teličky stále trvá. „Názory jsou natolik rozdílné, že co jsem zmínil, je sice pozitivní signál, ale není dostatečný k tomu, abychom mohli mít žíly plné optimismu,“ řekl europoslanec.

To, co se jistě ale změnilo, je prý, že si britská strana skutečně uvědomuje, že dohoda je nejenom akceptovatelná, ale i dobrá. „Uvědomuje si, že irská pojistka má svá opodstatnění, a uvědomuje si i to, že tvrdý brexit by měl zásadně negativní dopady pro obě strany,“ řekl s tím, že to samozřejmě neznamená, že si to uvědomuje každý a že budou poslanci, kteří budou situaci dále komplikovat i zneužívat.

„Já bych byl rád, kdyby k žádnému brexitu nedošlo,“ uvedl Telička svůj názor s tím, že pokud to není pravděpodobné, tak by uvítal brexit na základě dohody, a pokud je možné schválení dohody déle, tak holt až v delším časovém horizontu. „Každé pozdější datum je ale horší. Z mého lidského pohledu je to však lepší scénář než tvrdý brexit,“ zopakoval.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Zmínil i to, co v zásadě Donald Tusk nabídl před zasedáním Evropské rady jako řešení – případné prodloužení o dvanáct měsíců nepovažuje Telička za nejlepší a nejpromyšlenější strategii. Vidí tam prý dva zásadní problémy. „Opepří to Unii, bude se zase co nejvíce komplikovat vnitřní život EU a bude to vyvolávat kontranálady a vrátíme se o několik měsíců zpět,“ sdělil. „Nemalá část britské populace je vývojem zklamána a čím delší odklad bude, tím bude zklamána více a o to více z toho budou krajní pravicové síly profitovat,“ je si jistý Telička.

Je tam prý ale jeden zásadní moment. A sice ten, že pokud by byla postavena volba pouze mezi dohodou, která bude schválena v datu do voleb, nebo tvrdý brexit, je europoslanec přesvědčen, že ti, kteří dnes podporují setrvání Británie v EU, by se nakonec posunuli a hlasovali pro schválení dohody. „Pokud nejsme snílky, že se odehraje něco zásadního nebo že z brexitu sejde, tak by to bylo nejlepší řešení. Tato taktika by dávala větší šanci na schválení, remaines by se posunuli a hlasovali pro dohodu v pátém nebo v šestém kole a dohoda by se odhlasovala,“ je si jistý Telička.

Britská premiérka Theresa Mayová se zítra chystá do Berlína a hned poté do Paříže. Telička se schválně podivil nad tím, že se nechystá do Prahy. „Jsme přece slyšeli opozici a myslím, že by ji uhranula,“ pousmál se. Takáč se pak dotázal, zda by EU měla dát lepší nabídku Velké Británii. „Pojďme to uvést na pravou míru. Já si myslím, že Unie udělala už maximum. Dohoda je na stole a je dobrá. Není v čem jít o kus dál. Není jiné řešení a řešení, která zaznívají, nejsou jinými řešeními a vedou do značného rizika pro obě strany,“ zopakoval na závěr Telička. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…